Bylinková
2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce najemno nasekaných bylinek (např. bazalka, petrželka)
1 lžička octa balsamico
kapka citrónu
špetka čerstvě namletého barevného pepře
Bazalka je protizánětlivá a příznivě působí na trávení, petrželka obsahuje hodně vitamínu C. Zálivku s bazalkou se může použít na rajčatový salát, tu s petrželkou třeba na salát s fazolemi nebo čočkou.
Orientální
2 lžíce sójové omáčky tamari
1 lžíce šťávy ze zázvoru
Zázvor působí protizánětlivě a zahřívá organismus. Dochutit můžete sezamovým olejem a najemno nasekanou čtvrtkou čili papričky. Hodí se na exotické saláty, například se sójovými klíčky.
Hořčicová s medem
4 lžíce panenského olivového oleje
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžička medu
1 lžičky hořčice (kremžská, popř. dijonská pro výraznější chuť)
špetka čerstvě namletého barevného pepře
Med má antiseptické účinky a tím, že v zálivce nedojde k jeho zahřátí, zachová si léčivé účinky. Tato zálivka se hodí na saláty, kde je spíš měně, než více surovin. Hodí se také na saláty s masem.