Humus je cizrnová pasta s tahini, jejíž původ sahá do oblasti Středního východu. Cizrna je bohatá mimo jiné na železo, fosfor, vápník, hořčík, vitamín K a zinek. Tato kombinace napomáhá pevné a silné struktuře kostí. Tahini pro svůj obsah vápníku a hořčíku pomáhá v boji proti osteoporóze. Hummus můžete jíst například s kousky ogrilovaného pita chleba nebo různými celozrnnými krekry. Je ale také vynikající jako dip ke krájené zelenině.
Suroviny
Základní recept
450 g nakládané cizrny v nálevu
šťáva z 1 citrónu (ideálně v bio kvalitě)
1 malý stroužek česneku, nakrájený
2 lžíce tahini
1/2 lžičky mletého kmínu
2 lžíce vody
sůl na dochucení
Bylinková variace
+ 1 svazek čerstvého koriandru
Papriková variace
+ 1 grilovaná paprika bez slupky a semínek
Postup
V mixéru smíchejte tahini a citronovou šťávu. Mixujte tak minutu, seškrabejte pastu ze stěn a ještě jednou chvíli promixujte do krémova. Přidejte olivový olej, nasekaný česnek, kmín, sůl a celé mixujte asi 30 sekund. Opět pastu seškrabejte ze stěn a znovu promixujte. Slitou a opláchnutou cizrnu rozdělte na půlku. První část dejte do mixéru a mixujte asi 1 minutu dohladka. Seškrabejte hmotu ze stěn, přidejte druhou půlku cizrny a mixujte další 2 minuty. Abyste měli hummus krásně hladký, přidejte ještě 2 lžíce vody a pořádně promixujte. Pro ostatní dvě varianty dejte zbylé ingerience do mixéru a mixujte na hladký krém.
Hotovou pastu dejte do misky, pokapejte olivovým olejem a jezte dle chuti. Co Vám zbude, můžete nechat v mrazáku odpočívat na chvíle hladu a chuti.