Dýňová kořeněná pomazánka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Dýňová kořeněná pomazánka

Oficiálně se jí říká dýňové máslo, ale s tím naším smetanovým má podobnou jen konzistenci. Doporučujeme ke krekrům, na chleba, k masu nebo třeba jako marmeládu. Máslová dýně, stejně jako i dýně ostatní, je skvělým zdrojem betakarotenu, který je důležitý pro naše oči a také imunitu. Použité koření vás pěkně zahřeje.

Suroviny:

jedna máslová dýně

lžička demerrara cukru

lžička javorového sirupu

3 lžíce bio jablečného moštu

šťáva z půlky citrónu

semínka z 1 vanilkového lusku

1 lžička skořice

1/8 lžičky muškátového oříšku

špetka soli

Příprava:

Dýní omyjeme, nakrájíme na kolečka, vybereme semínka, položíme na pečící papír a pečeme na 45 minut na 160°C. Necháme zchladnout a poté oloupeme slupku. Oloupanou dýni spolu se zbytkem přísad dáme do mixéru a umixujeme dohladka.   Uchovávat můžeme až 14 dní v lednici.