Oficiálně se jí říká dýňové máslo, ale s tím naším smetanovým má podobnou jen konzistenci. Doporučujeme ke krekrům, na chleba, k masu nebo třeba jako marmeládu. Máslová dýně, stejně jako i dýně ostatní, je skvělým zdrojem betakarotenu, který je důležitý pro naše oči a také imunitu. Použité koření vás pěkně zahřeje.
Suroviny:
jedna máslová dýně
lžička demerrara cukru
lžička javorového sirupu
3 lžíce bio jablečného moštu
šťáva z půlky citrónu
semínka z 1 vanilkového lusku
1 lžička skořice
1/8 lžičky muškátového oříšku
špetka soli
Příprava:
Dýní omyjeme, nakrájíme na kolečka, vybereme semínka, položíme na pečící papír a pečeme na 45 minut na 160°C. Necháme zchladnout a poté oloupeme slupku. Oloupanou dýni spolu se zbytkem přísad dáme do mixéru a umixujeme dohladka. Uchovávat můžeme až 14 dní v lednici.