To, že ryby obecně a hlavně losos je pro nás velice zdravý, víme. To, že obsahuje vysoké hodnoty omega 3 nenasycených kyselin, které naše tělo chrání proti všemožným nemocem, také. Jenže spousta lidí ho odmítá s tím, že losos je ze sádek, obsahuje antibiotika a moc tuku a že to vlastně zdravá ryba vůbec není.
Problematika sádkových lososů (a většiny jiných sádkových ryb) je diskutována již léta. Zvýšená poptávka po rybách jde ruku v ruce s jejich nadměrným výlovem a tím se přímou úměrou zvyšuje riziko jejich začlenění do skupiny ohrožených druhů. Sádky na jednu stranu pomohly částečně vyřešit poptávku po lososovitých rybách, na druhou stranu vznikl prostor pro následné problémy: sádky jsou ohraničeny sítěmi a ryby nemají dostatek volného prostoru. Ryby se o sebe a sítě třou, snadněji se zraní a sádky jsou pak semeništěm bakterií a infekce. Aby se zabránilo infikování a odumírání ryb a tím i finančním ztrátám, rybám se do krmiva začala přidávat antibiotika (stejně jako jiným chovným zvířatům).
Pokud rybáři dávají rybám antibiotika pravidelně a po celou dobu chovu, tak je ryba nedokáže z těla úplně vyloučit. A my pak jíme maso s pozůstatky antibiotik, což může samozřejmě mít při pravidelné konzumaci nemilé zdravotní následky. Tyto ryby jsou také tučnější, protože nemají tolik pohybu jako ryby volně žijící.
Kde tedy najít toho správného lososa?
Nejběžnější tzv. atlantský losos (i přesto, že se může zdát, že se jedná o volně žijící rybu) je ryba chovná. Tato informace není vždy uvedena na obalu. Lepší je vybírat volně žijící ryby. Nejčistší lovné oblasti jsou Aljaška, Kanada, Austrálie, Tasmánie a Nový Zéland, oblast u Jižní Afriky, dále pak severské státy (s výlovem cca nad 50 stupněm rovnoběžky).
Ideálně nám jde také o to, aby v procesu, od chycení ryby až po její zpracování, prošla co nejmenšími změnami. K zachování omega 3 mastných kyselin je čerstvý losos samozřejmě nevhodnější. Pokud však čerstvého neseženete, mražený losos je také v pořádku, ztráta omega 3 mastných kyselin zamrazením je minimální.
Obecně nedoporučujeme konzumovat ryby z oblastí Asie a Indie. V těchto oblastech je vysoké riziko silně znečištěných vod a výsledky pravidelných kontrol vykazují vyšší hodnoty toxických látek a těžkých kovů.