Perníkové muffiny
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Perníkové muffiny

I vánoce bez cukru a hory tuku mohou chutnat.  

Suroviny

(12ks)

2 hrnky mouky, ideálně bez lepku ale i např. špaldové

1 lžička jedlé sody v biokvalitě

1/4 lžičky soli

1/2 – 1 lžičky skořice

1/2  – 1 lžičky zázvoru, ale lze i víc dle chuti

1/2 hrnku mléka, ideálně mandlové nebo rýžové, ale může být i kravské

1/3- 1/2 hrnku cukru demerara

1/4 hrnku melasy

1/2 šálku nastrouhaného jablka na drobno (případně vařená jablečná dřeň)

Skořicový posyp:

2 polévkové lžíce demerary

1/2 lžíce skořice

 

Postup

Předehřejte troubu na 180 ° C. Připravte si 2 misky. V jedné misce řádně promíchejte mouku, sodu, sůl, skořici a zázvor. V druhé misce řádně smíchejte mléko, cukr, melasu a jablka. Vezměte misku s tekutými přísadami a za stáleho míchání ji pomalu vmíchejte do misky se suchými ingrediencemi. Těsto nalijte do muffinových forem do cca 2/3. Muffiny pečte po dobu 10-15 minut, případně testujte těsto špejlí až bude po vpichu  špejle suchá. Muffiny nechte chvíli vychladnout, vyklopte a poté bochánky posypte příp. vyválejte v skořicovém posypu.