I vánoce bez cukru a hory tuku mohou chutnat.
Suroviny
(12ks)
2 hrnky mouky, ideálně bez lepku ale i např. špaldové
1 lžička jedlé sody v biokvalitě
1/4 lžičky soli
1/2 – 1 lžičky skořice
1/2 – 1 lžičky zázvoru, ale lze i víc dle chuti
1/2 hrnku mléka, ideálně mandlové nebo rýžové, ale může být i kravské
1/3- 1/2 hrnku cukru demerara
1/4 hrnku melasy
1/2 šálku nastrouhaného jablka na drobno (případně vařená jablečná dřeň)
Skořicový posyp:
2 polévkové lžíce demerary
1/2 lžíce skořice
Postup
Předehřejte troubu na 180 ° C. Připravte si 2 misky. V jedné misce řádně promíchejte mouku, sodu, sůl, skořici a zázvor. V druhé misce řádně smíchejte mléko, cukr, melasu a jablka. Vezměte misku s tekutými přísadami a za stáleho míchání ji pomalu vmíchejte do misky se suchými ingrediencemi. Těsto nalijte do muffinových forem do cca 2/3. Muffiny pečte po dobu 10-15 minut, případně testujte těsto špejlí až bude po vpichu špejle suchá. Muffiny nechte chvíli vychladnout, vyklopte a poté bochánky posypte příp. vyválejte v skořicovém posypu.