Patříte mezi lidi, kteří mají rádi lednici a mrazák plný zásob? Podle čeho poznáte, jak dlouho tu kterou potravinu skladujete? U věcí v lednici většinou stačí potravinu prohlédnout, nebo očuchat, u zmražených věcí je to horší. Někdo si píše cedulky, někdo seznamy a další spoléhá na to, že během zimy všechny zásoby sní.
Abyste měli opravdu jistotu, co a jak dlouho skladovat, připravily jsme pro vás doporučení u nejčastěji skladovaných potravin.
Náš názor: Čím čerstvější, tím lepší. Čím dříve potraviny zkonzumujete, tím lépe. Pokud je u potravin napsáno rozmezí (např. 3-5 dní), přikláníme se spíše ke konzumaci dřívejší (tedy raději 3 dny než 5 dní). Pokud víte, že potravinu nemůžete spotřebovat, tak ji raději (pokud je to možné) zamražte.
Potraviny pro děti:
Zbytky dětských pokrmů (ve sklenici nebo plechovce): 2 – 3 dny v lednici
Nápoje:
Otevřené ovocné a zeleninové šťávy: 5 – 7 dní v lednici
Čerstvý pomerančový džus: 6 dní v lednici, nebo 6 měsíců v mrazáku
Otevřené perlivé nápoje: 2 – 3 dny v lednici
Sójové nebo rýžové mléko: 7 – 10 dní v lednici, do mrazáku nedávejte
Pečivo a obilniny:
Pečivo: 1 – 2 týdny v lednici, nebo 2 měsíce v mrazáku
Chléb: 1 – 2 týdny v lednici, nebo 3 měsíce v mrazáku
Muffiny: 1 týden v lednici, nebo 2 měsíce v mrazáku
Domácí koláč: 3 měsíce v mrazáku
Palačinky nebo lívance: 2-3 dny v lednici, nebo 2 měsíce v mrazáku
Zbytky těstovin: 1 – 2 dny v lednici, 2 měsíce v mrazáku
Neotevřená mouka: 6 – 12 měsíců ve spíži
Neuvařená hnědá nebo bílá rýže: 6 měsíců v lednici nebo 2 roky ve spíži
Dochucovadla (po otevření):
Barbecue omáčka: 4 měsíce v lednici
Majonéza: 2 měsíce v lednici, nezamrazujte
Kečup nebo čili omáčka: 6 měsíců
Hořčice: 1 rok v lednici
Olej (olivový nebo rostlinný): 4 měsíce
Nastrouhaný parmazán: 1 měsíc v lednici nebo 3 – 4 měsíce v mrazáku
Omáčka na těstoviny: 4 dny v lednici
Maso:
Tepelně zpracované maso (všechny druhy) : 3 – 4 dny v lednici, nebo až 6 měsíců v mrazáku
Zmražené kuře: 3 – 4 dny v lednici, nebo 4 měsíce v mrazáku
Masa s vlastní šťávou nebo omáčkou: 1 – 2 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku
Grilované kuře: 3 – 4 dny v lednici, nebo 2 – 3 měsíce v mrazáku
Níže uvedené masné výrobky se za žádných okolností v kolonce „zdravá potravina“ nemohou objevit, ale pokud se občas objeví u vás v ledničce, tak budete alespoň vědět, do kdy je nutné je sníst (případně kdy je vyhodit), aby váš organismus nezatížily ještě více!
Jitrnice a neuzené klobásy: 1 – 2 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku
Smažené kuřecí nugetky: 1 – 2 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku
Otevřené balení párků: 1 týden v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku
Uzeniny: 3 – 4 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku
Mléčné výrobky:
Mléko: 1 týden v lednici nebo 3 měsíce v mrazáku
Zmrzlina: 2 – 4 měsíce v mrazáku
Máslo: 1 – 3 měsíce v lednici, nebo 6 – 9 měsíců v mrazáku
Margarín: 4 – 5 měsíců v lednici, nebo až rok v mrazáku
Zakysaná smetana: 1 – 3 týdny v lednici, nezamrazujte
Jogurt: 1 – 2 týdny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku
Zmražené potraviny:
Ovoce: 1 rok v mrazáku
Krevety: 1 rok v mrazáku
Zelenina: 8 měsíců v mrazáku
Ryby: 6 měsíců v mrazáku
Další potraviny:
Nakrájené ovoce: 2 dny
Tuňákový nebo vajíčkový salát: 2 dny v lednici, nezamrazujte
Vajíčka natvrdo: 1 týden v lednici, nezamrazujte
Upečená pizza: 3 – 4 dny v lednici, 1 měsíc v mrazáku
Olivy: 2 týdny v lednici, nezamrazujte