Tučné ryby, jako je např. tuňák, losos nebo sardikny, obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3, které naše tělo nedokáže vytvořit (jsou esenciální). Jejich pozitivní vliv na lidský organismus je nesporný. Pomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak, čímž významnou měrou přispívají k dobrému fungování oběhového systému. Mořské ryby s vysokým obsahem tuku jsou bohaté i na vitamín D, jehož nedostatek může způsobit řídnutí kostí, a vitamín E, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Jak je známo, antioxidanty neutralizu
Pokud přidáte k tučné rybě jako přílohu špenát a ořechy, obohatíte tak své tělo o vitamín koenzym Q10. Jak jsme již psaly dříve, koenzym Q10 je neskutečně zdatným bojovníkem proti stárnutí, a také snižuje „zlý cholesterol (LDL)“ v krvi, čímž pomáhá předcházet řadě kardiovaskulárních onemocnění.
Suroviny:
(pro 2 osoby)
2 čerstvé steaky z tuňáka
200 g čerstvého špenátu
1 červená cibule
2 stroužky česneku
hrst vlašských ořechů
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Postup:
Špenát spařte horkou vodou a pak přelijte studenou. Udrží si tak svěží zelenou barvu. Pak ho nakrájejte na drobné kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky a oboje lehce osmahněte na olivovém oleji. Přidejte spařený špenát, osolte a opepřete a lehce prohřejte. Špenát nevařte moc dlouho, aby nezhořkl. Až bude špenát hotový, vypněte zdroj tepla a přidejte nasekané vlašské ořechy.
Tuňáka lehce opepřete. Do hrnce přidejte asi 3 cm vařící vody, kterou trochu víc osolte. Do hrnce vložte pařáček a na něj opepřeného tuňáka. Vařte tuňáka v páře, dokud nebude dle vašich preferencí (rare – cca 2,5 min, medium – cca 4 min).
Tip: Pro výraznější chuť můžete do vody kápnout trochu kvalitní sójové omáčky.