Polévka z pečené červené řepy
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Polévka z pečené červené řepy

Milujeme řepu, protože je to taková skromná královna zeleniny. Je antioxidační, protizánětlivá a detoxikační, čistí krev i střeva. Proč je tak skvělá si můžete také přečíst v jednom starším článku. Tahle polévka je snazší než se zdá a mimo svoji vesele červenou barvu má i příjemně zemitou řepovou chuť.

 

Suroviny:

(pro 2 – 3 osoby)

300 g syrové červené řepy

1 červená cibule

2 polévkové lžíce balsamico octa

2 polévkové lžíce cukru demerara

4 polévkové lžíce olivového oleje

0,75l zeleninového vývaru

sůl, pepř podle chuti

 

Postup:

Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Dejte do pečící misky, zakápněte 2 lžícemi oleje a pečte 45 min na 180°C.

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kousky a na zbývajícím oleji lehce osmahněte. Poté přidejte cukr a ocet a nechte ještě asi minutku na plotně. Když budou všechny suroviny pěkně promíchané, přidejte upečenou řepu, vývar, sůl a pepř. Vařte zhruba dalších 10 minut, nakonec rozmixujte do krémova.

 

Tip:

Zjemnit ji můžete buď lžíci zakysané smetany z kravského mléka, nebo jakoukoli mléčnou alternativou.