Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Dušená mrkev s tuřínem a tahiny
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Dušená mrkev s tuřínem a tahiny

Zásadotvorný tuřín je plný vitamínů C a vápníku a jako brukvovitá rostlina je pro očistu jater jako dělaný. Tahiny je také skvělým zdrojem vápníku.

Suroviny
1 PL ghí
3 mrkve nakrájené na kolečka
1/2 tuřínu pokrájeného na kostky
1/2 cukety pokrájené na kostky
sůl, koriandr, zázvor a hořčičné semínko
1 PL sezamové pasty tahiny
2 PL citrónu
čerstvá petržel na ozdobu

Příprava
Na přepuštěném másle (ghí) poduste pokrájenou zeleninu se vším kořením do měkka.

Trvá to asi 15 – 20 minut.

Ve finále zakapte citrónem, vmíchejte tahiny a na talíři zdobte nasekanou petrželkou.

 

Tip:

Podáváme například s nastavovanou kaší, domácími pickels a ledovým salátem pokapaným lněným olejem.

Kvašené zelí neboli pickles (proti chřipce, vředům a rakovině) je pro očistu jater také jako dělané. Neváhejte se s ním ládovat. Lepší zdroj vitamínu C nenajdete. Kvašená zelenina, jak je obecně známo, aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, posiluje organizmus proti infekcím, podporuje tvorbu krve a hormonů, také pomáhá při únavě, stresu a bolestech hlavy.