Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Mrkvový dortík s mandlemi
Autor příspěvku: Monika Novotná

Mrkvový dortík s mandlemi

Skvělá a zdravá varianta mlsání jak při detoxu, tak při alergiích na lepek nebo laktózu. Díky krému, který je z Hrašky, můžete do sebe nebo třeba svého dítka dostat nepozorovaně kvalitní rostlinnou bílkovinu z luštěnin.

(12 porcí)

Ingredience:

Na korpus
150 g mandlové mouky nebo mandlí rozmixovaných najemno
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1/4 lžičky stévie (např. značka Stévík)
250 g mrkve nastrouhané na jemno
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce jablečného octa
50 ml kokosového mléka
špetka soli
hrst nesířených rozinek (nemusí být)
kokosový olej na vymazání formy a kokos na vysypání

Na krém
75 g Hrašky vanilka
400 ml rostlinného mléka (ovesné, kokosové)
45 ml kokosového oleje
4 polévkové lžíce sirupu (agáve, javorový) nebo medu
3 polévkové lžíce kakaa
Spetka skořice

Postup:

Korpus
Předehřejte si troubu na 180°C. Formu o max průměru 24 cm vymažte kokosovým olejem a vysypejte strouhaným kokosem. Mrkev nastrouhejte najemno nebo rozmixujte v mixéru nadrobno. Smíchejte dohromady mandlovou mouku (namleté mandle), kakao, sodu, skořici a stévii. Žloutky, med, jablečný ocet a kokosové mléko vyšlehejte ručním mixérem. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Sypké ingredience spojte s tekutými, přidejte mrkev, rozinky a nakonec zlehka do těsta vpravte sníh.
Těsto nalijte do formy a pečte alespoň 30 minut. Hotovo budete mít, pokud se Vám na špejli nebude těsto lepit. Po krátkém ochladnutí sejměte formu a dort nechte vychladnout.

Krém
Promíchejte rostlinné mléko s hraškou a dejte vařit. Až bude směs teplá, přidejte nejprve kokosový olej a pořádně promíchejte. Pak přidejte kakao a rozmíchejte vše dohladka. Až se bude směs vařit (bublat) a začne tuhnout, stáhněte teplotu a za občasného míchání vařte dalších 20 min. dávejte pozor, aby se Vám směs nepřipálila.

TIP: Pokud to bez krému nedáte, zkuste avokádový či jáhlový krém, ořechové máslo, kokosovou šlehačku nebo kondenzované kokosové mléko.
KAKAO – Zkuste někdy porovnat chuť kvalitního nepraženého kakaa a běžně dostupného kakaového prášku z obchodu. Rozdíl je nepopsatelný.
SKOŘICE – Nešetřete na sobě a dopřejte si skořici od Sonnentoru. S běžně dostupnou se nedá srovnat.
KOKOSOVÉ MLÉKO – Doporučuji sledovat složení. Některá mléka jsou plná konzervantů a stabilizátorů a jiná zas úplně prosta těchto látek.