Pracovně tomhle receptu říkám chilli sin carne, protože je tomu s masem hodně podobný, ale je bez masa. Kumary (sladké brambory) jsou plné betakarotenu a antioxidantů, fazolky zase bílkovin a vlákniny, takže tenhle recept představuje ideální oběd, který vás parádně zasytí.
Suroviny:
(pro 4 osoby)
800 g sladké brambory
kořenící směs na brambory:
3 polévkové lžíce chilli olivového oleje
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 propasírovaný stroužek česneku
¼ propasírované červené cibule
¼ čajové lžičky sušeného koriandru
¼ čajové lžičky hořčičného semínka
¼ čajové lžičky římského kmínu
¼ čajové lžičky soli
na fazole:
1 plechovka nasekaných rajčat
2 plechovky propláchnutých červených fazolí
½ papriky – nakrájená na kousky
1 ¾ červené cibule – nasekaná
3 stroužky česneku – nakrájený
2 polévkové lžíce chilli olivového oleje
2 polévkové lžíce olivového oleje
70 g domácího rajského kečupu
150 ml domácího zeleninového vývaru
koření na fazole:
sůl
pepř
1 ČL sušeného koriandru
¼ ČL kardamomu
½ ČL římského kmínu
¼ ČL sušeného zázvoru
1 PL cukru demerara
tyčinka skořice
1 malá sušená chilli paprička
jasmínová rýže
tyčinka citrónové trávy
limetka
zakysaná smetana
Příprava:
Kumary oloupejte a nakrájejte na kostky.
Smíchejte suroviny z kořenící směsi na brambory, potřete jím kumary a dejte na 30 minut do trouby na 185°C.
Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte papriku, rajčata, fazole, kečup, vývar a koření a vařte asi 40 minut.
Dejte vařit rýži s kouskem citrónové trávy, až bude uvařená, zakápněte limetkou.
Až se uvaří směs s fazolemi, přidejte upečené sladké brambory a vařte zhruba dalších 10 minut.
Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a čerstvou chilli papričkou.