Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Králík s kapustou a červenou cibulí
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Králík s kapustou a červenou cibulí

Domácí králík, kvalitně živený, je jedna z nejzdravějších forem masa, je celkem dietní, hodí se i pro maličké děti a snadno se připravuje. Brambory vařené ve slupce mají nižší glykemický index než ty oloupané, červená cibule obsahuje zdravý kvercetin a alicin a růžičková kapusta je plná vitamínu K, vlákniny a ne vždy chutných, přesto velice zdravých sirných sloučenin.

 

Suroviny:

(pro 2 osoby)

Přední nohy a kus žeber domácího králíka

1 červená cibule

3 stroužky česneku

2 bobkové listy

5 kuliček černého pepře

3 kuličky jalovce

3 kuličky nového koření

1 PL misa

2 PL olivového oleje

špetka soli

větvička oregána

hrstka růžičkové kapusty

6 menších brambor

jam z červené cibule 

 

Příprava:

Smíchejte miso, olivový olej a špetku soli a vzniklou směsí potřete maso.

Cibuli a česnek nakrájejte na kolečka, smíchejte s kořením a nasypejte do pekáče.

Na cibuli dejte maso a ještě ho trochu přikryjte cibulí a česnekem.

Podlijte vodou, zakryjte alobalem a pečte asi 75 min na 180 °C. Poté sundejte alobal a pečte asi ještě půl hodiny. Během posledních 30 minut dávejte pozor, aby se vám nevypekla šťáva.

 

Brambory vařte ve slupce, dokud jimi neprojede nůž, cca 20 minut. Pak oloupejte.

Růžičkovou kapustu připravte na páře, zachová si tak nejvíc živin a navíc takto připravená nejlépe snižuje cholesterol.

Jam z červené cibule připravte podle našeho receptu.

 

Podušenou kapustu smíchejte s trochou šťávy z králíka a ozdobte jamem.