Cupcakes bez mléka a bez vajec jsou skvělou alternativou nejen pro ty, kdo mají přecitlivělost na tyto potraviny, pro vegany, ale i pro všechny milovníky zdravého mlsání.
Suroviny:
Těsto (12 ks):
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1/2 hrnku hladké pšeničné
1/2 hrnku kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
1 lžička skořice
1/2 hrnku rostlinného mléka (ovesné, sójové apod.)
1/4 hrnku kokosového oleje
1 hrnek jablečného pyré
1/4 hrnku třtinového cukru a 15 kapek stévie (nebo 1/2 hrnku cukru)
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce namletých lněných nebo chia semínek (namočená alespoň 2h v 5 lžících vody)
Krém:
1 plechovka kokosového mléka, 250-300g hořké čokolády (70% +)
Příprava:
Ve vodní lázni ohřejte kokosové mléko, ve kterém rozpustíte čokoládu. Pak hned stáhněte z plotýnky. Směs se nesmí vařit, aby se nezdrcla. Pokud by se tak stalo, neklesejte na mysli. Stačí do směsi kápnout pár lžiček horké vody. Směs bude za chvilku krémově hladká. Nechte směs vychladnou a dejte na několik hodin do lednice, aby ztuhla a dala se použít na zdobení.
Semínka nechte alespoň 2h namočit ve vodě. V jedné míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a cukr. Ocet smíchejte s rostlinným mlékem, přidejte sodu, nabobtnaná semínka, kokosový olej, jablečné pyré, případně stévii a lehce promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sypké ingredience a vše promíchejte.
Do formy na muffiny vložte papírové košíčky, které naplňte maximálně do 2/3. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Po upečení nechte cupcakes vychladnout.
Promíchejte vychladlý čokoládový krém, naplňte ho do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou a ozdobte jím vršek cupcakes. Nechte alespoň 30 minut vychladit v lednici a podávejte.
Tip:
K čokoládové chuti se báječně hodí lístky máty.