Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Cuketový perník
Autor příspěvku: Monika Novotná

Cuketový perník

Miluju cuketu, v létě patří spolu s červenou řepou, špenátem a fazolkami k té zelenině, kterou používáme v kuchyni nejčastěji. Z domácí zahrádky je ještě víc nadupaná než kupovaná v supráči. Díky své neutrální chuti se dá použít na různé způsoby. Navíc je i zdraví prospěšná. Jednak obsahuje velké množství vody a také díky slizu má blahodárné účinky na střeva a zažívání. Cuketu používám jednak na placky, zelí, restovanou s rajčatovým protlakem a s oblibou s ní i peču. Narazila jsem na recept od Kitchenette, upravila poměr mouky a cukru a vytůnila ho malinami. S domácí malinovou marmoškou byl super. Teď už jsou maliny za zenitem, nicméně můžete je nahradit třeba ostružinami nebo jakýmkoli drobným ovocem, které máte po ruce.

 

Suroviny:

2 hrnky žitné celozrnné mouky
1 hrnek špaldové celozrnné mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
3/4 hrnku rostlinného oleje (rýžový, kokosový, slunečnicový)
3 vejce
3 hrnky jemně strouhané cukety
1 lžička sody
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce pravého kakaa
špetka vanilky
1 lžička mleté skořice
2 lžičky perníkové koření
špetka soli
kůra z jednoho bio citrónu
2-3 lžíce chia semínek

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Hlubší plech vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte všechny suché ingredience. Cuketu nastrouhejte na jemno, šťávu neslévejte, nemusíte tak použít žádné mléko. Přidejte vejce, olej, chia semínka, citrónovou kůru a promíchejte.
Do cuketové směsi vsypejte suchou směs. Promíchejte je, ať se spojí, ale nepřežeňte to, jedlá soda a prášek do pečiva nemají rádi dlouhé míchaní. Těsto přelijte na plech a pečte asi 30 minut. Špejlí otestujte, zda je perník hotový. Těsto by nemělo být tekuté, ale díky cuketě bude stále vláčné.