Krémová polévka z pórku, řepy a cizrny
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Krémová polévka z pórku, řepy a cizrny

Hustá luštěninová polévka z cizrny a zimní zeleniny, okořeněná kurkumou a koriandrem. Podporuje trávení, je plná vlákniny, minerálů a bílkovin a jako bonus se snadno připravuje.     

Suroviny: (4 porce)

  • 2 cibule
  • malá červená řepa (200g)
  • pórek (světlá část)
  • 300g uvařené (konzervované) cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl, pepř
  • chlebové placky k podávání

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, řepu na tenčí plátky a pórek na kolečka. Cizrnu propláchněte a nechte okapat v cedníku.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a nechte zesklovatět. Pak spolu s cibulí mírně orestujte plátky řepy, přisypte kurkumu s koriandrem, osolte a opepřete. Nakonec přidejte pórek a nechte ho zavadnout.
  3. K okořeněné změklé zelenině přidejte okapanou cizrnu, zalijte 1 l horké vody, zmírněte plamen, přiklopte poklicí a nechte ještě 10 minut vařit.
  4. Nakonec umixujte krémovou polévku. Podávejte s nahřátými celozrnnými chlebovými plackami.

   

Tipy:

  • Pokud máte rádi čerstvý zázvor, přidejte do hotové polévky kousek na jemno nastrouhaného kořene. Krásně zahřeje, což oceníte zvlášť v těchto mrazivých dnech. 
  • Pro ještě lepší chuť můžete namísto vody použít zeleninový bujon. 700g nadrobno nakrájené zeleniny a bylinek, které máte zrovna po ruce (kapustu, mrkev, celer, petržel, rajče, česnek, pažitku…) zalijte 1,2 l studené vody, přiveďte k varu a pak nechte 40-60 minut mírně probublávat. Po scezení získáte lehký, jemný bujon, který chuť polévky zvýrazní a dotáhne.