Těstoviny s lehkou česnekovou příchutí s křupavou růžičkovou kapustou, žampiony a uzeným tempehem. Na dušení zeleniny i hub tentokrát zapomeňte a nechte se překvapit pevnější konzistencí, která se s chutí obvykle rozměklých kousků nedá srovnat.
Suroviny: (4 porce)
- 500g celozrnných špaget
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 200g růžičkové kapusty
- 100g žampionů
- balíček uzeného tempehu (190g)
- 2 lžíce přečištěného másla
- sůl, pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na špagety.
- Tempeh nakrájejte na kostičky. Očištěné kapusty a žampiony nakrájejte na poloviny a pak je osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a naskládejte do ní kapusty a žampiony řeznou stranou dolů. Nechte pár minut restovat (naspodu by měly mírně zezlátnout), pak otočte na druhou, kulatou stranu a stáhněte z ohně. Přisypte tempeh, přiklopte poklicí a nechte dojít.
- Mezitím vhoďte špagety do vroucí osolené vody a uvařte „al dente“, u celozrnných těstovin je to přibližně 10-12 minut.
- Z papriky odstraňte jádřinec a nakrájejte ji na kostičky. Oloupané stroužky česneku rozmáčkněte plochou stranou nože. Do rendlíku nalijte olej, přidejte k němu papriku s česnekem a nechte prohřát.
- Z ochuceného oleje vyjměte česnek a přilijte ho ke scezeným horkým těstovinám. Promíchejte a můžete podávat s připravenými kapustičkami a žampiony.
Tipy:
- Papriku před nakrájením ještě oloupejte. Bude mít jemnější chuť a zároveň bude stravitelnější.
- Pokud nemáte velkou pánev, restujte kapustu se žampiony nadvakrát. Pokud je namačkáte natěsno k sobě, budou se dusit, příliš změknou a připravíte se tak o velkou část jejich přirozené chuti.