Paprikové lusky bez slupky mají jemnou, lehce nasládlou chuť, která se snoubí s česnekem a citrónem. Zkuste jejich kombinaci se žitným chlebem, zeleným salátem a avokádem. Lněná semínka (a tedy i lněný olej) mají vysoký obsah protizánětlivých omega-3 nenasycených mastných kyselin, které chrání naše srdce a cévy, jsou důležité pro správnou činnost mozku, hormonální rovnováhu a preventivně působí proti chronickým chorobám, například proti artritidě.
Suroviny: (4-6 porcí)
- 6 červených paprik
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce lněného (případně olivového) oleje
- 2 lžíce drcených lněných semínek
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 180°C.
- Omyté papriky podélně překrojte na poloviny a vylomte stopky s jádřincem. Řeznou stranou dolů je dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozpálené troubě asi 20 minut. Nebo tak dlouho, dokud se na slupce neobjeví velké bubliny.
- Upečené horké papriky přesuňte do hlubší misky, přidejte k nim stroužky česneku a přiklopte talířem. Česnek ztratí teplem svou ostrost, slupka paprik se zapaří a po úplném vychladnutí jde snadno sloupnout.
- Do blenderu nalijte olej a citrónovou šťávu, přisypte lněná semínka a přidejte česnek s oloupanými paprikami. Osolte, opepřete a rozmixujte na hladkou pomazánku.
Tipy:
Lněný olej nekupujte v supermarketech, ale v prodejnách zdravé výživy, kde ho uchovávají v lednici. Jinak se lněný olej uchovat nedá. Na světle se rychle kazí a hořkne.