Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jarní bylinky III – jitrocel a pampeliška
Autor příspěvku: Dagmar Škodová

Jarní bylinky III – jitrocel a pampeliška

Smetanka lékařská – Taraxacum officinale

Doba sběru

List: květen – září

Kořen: sběr před rozkvětem, březen – duben

 

Použití:

Používá se při detoxikaci organismu, pročišťování krve, kožních chorobách, bolestech kloubů při změně počasí, chronickém revmatismu a cukrovce. Listy jsou výborné na urologické záněty a kameny.

 

Obsažené látky:

Protizánětlivé látky, hořčiny, aminokyseliny, vitamín A, B (cholin, inositol), C, D, minerály K, Ca, Na, P, Fe, Ni, Co, Cu, Zn. Listy obsahují karetonoidy, vitaminy A, B, Ca  D a minerály draslík, železo a měď.

 

Upozornění:

Kořen pampelišky se nedoporučuje lidem s žaludečními vředy, při problémech se žlučníkem, případně při známé alergii.  Používání u dětí a těhotných či kojících žen by mělo být konzultováno s odborníkem.

 

Využití v kuchyni:

  • Při avitaminóze vitaminu C se jako posilující prostředek používá salát z čerstvých jarních lístků pampelišky. Listy se zalijí vlažnou slanou vodou, nechají se vylouhovat po dobu asi 30 minut, aby se odstranila hořkost, ale zároveň se neodstranily vitaminy C. Populární formou konzumace pampelišky je také čerstvá šťáva.
  • Z květů si můžeme uvařit med, listy a květy můžeme rovněž dusit jako špenát, čerstvé listy můžeme přidat do salátů atd.

 

Pampeliškový jarní salát

  • 3 lžíce pampeliškových listů
  • 3 vejce natvrdo
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 PL octa

V čistém prostředí si nasbíráme mladé listy, hrubší část odtrhneme, umyjeme a namočíme je do vody na cca 30-40 minut, abychom je zbavili horkosti. Potom je osušíme a smícháme s pokrájenými vajíčky.

V octe rozmícháme sůl a pepř, přidáme olej, promícháme a přelejeme salát. Můžeme přidat i sýr, krutonky opečené s česnekem, ořechy apod.

 

Jitrocel kopinatý – Plantago lanceolata

Doba sběru:

listy: duben – květen

semena: srpen – září

 

Použití:

Bronchitida, laryngitida, kloktadlo při bolesti zubů, zánět dutin, zánět močových cest a spojivek, na zklidnění kašle, ekzémy, vředové choroby gastrointestinálního traktu, lymfatické otoky.

Šťáva z čerstvých listů je dobrá na vyplachování očí,

Semena upravují funkci střev a pomáhají při zánětech střev a průdušek. Když se semena žvýkají, snižují hladinu cukru v krvi. Používají se také na povrchové rány, vředy, rány po bodnutí hmyzem a pohmožděniny.

Proti kašli a nachlazení vyzkoušejte jitrocelový sirup.