Rebarbora patří k surovinám, které se nedají použít syrové, ale zároveň jim nesvědčí příliš dlouhá tepelná úprava. Krásně vybarvené stonky přecházející od světle zelených tónů přes růžové po karmínové se mění na vybledle béžové s rozbředlou konzistencí. Pohance i mandlím, které tvoří základ čokoládového těsta v tomto receptu, stačí krátká doba pečení. Rebarbora si tak zachová krásnou barvu i pikantní chuť.
Suroviny:
- 500g rebarbory
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 40g přečištěného másla
- 20g hořké čokolády (2 dílky)
- 2 lžíce cukru muscovado
- 4 lžíce medu
- 3 vejce
- 100g pohankové mouky
- 80g mletých mandlí
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
- Troubu předehřejte na 130°C. Stonky rebarbory nakrájejte na menší, asi pěticentimetrové špalíky a naskládejte je na dno menší pečicí formy vymazané máslem. Já jsem použila skleněnou o rozměrech 25×30. Vyskládanou rebarboru rovnoměrně poprašte dvěma lžícemi pudinkového prášku, kousky změklé pečením udrží pevnější.
- Na mírném ohni rozpustťe v rendlíku máslo s čokoládou a cukrem, rozmíchejte na hladkou směs a nechte trochu zchladnout.
- Do větší mísy rozklepněte vejce, přilijte med a ušlehejte do pěny. Přisypte k ní směs pohankové a mandlové mouky smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, přilijte rozpuštěné máslo a ušlehaným řidším těstem pak rovnoměrně zalijte rebarborovou náplň.
- Vložte do trouby a nechte 25-30 minut péct. Po vychladnutí oddělte nožem od okrajů a pak vyklopte na krájecí prkénko nebo servírovací podnos.
Tipy:
- Cukr muscovado se nikdy nerozpustí úplně, drobné shluky krystalků ale můžete nechat, v hotových řezech vytvoří příjemný bonus v podobě sladších kousků.
- Dezert nepotřebuje důkladné propečení, stačí péct na mírnou teplotu do doby, než na povrchu zpevní.
- Řezy můžete upéct i s jiným ovocem (i když, pravda, rebarbora se počítá k zelenině), vyzkoušené jsou například hrušky. K vanilkovému pudinku pak můžete přidat trochu skořice.