Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Čokoládové řezy s rebarborou
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Čokoládové řezy s rebarborou

Rebarbora patří k surovinám, které se nedají použít syrové, ale zároveň jim nesvědčí příliš dlouhá tepelná úprava. Krásně vybarvené stonky přecházející od světle zelených tónů přes růžové po karmínové se mění na vybledle béžové s rozbředlou konzistencí. Pohance i mandlím, které tvoří základ čokoládového těsta v tomto receptu, stačí krátká doba pečení. Rebarbora si tak zachová krásnou barvu i pikantní chuť.    

Suroviny:

  • 500g rebarbory
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 40g přečištěného másla
  • 20g hořké čokolády (2 dílky)
  • 2 lžíce cukru muscovado
  • 4 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 100g pohankové mouky
  • 80g mletých mandlí
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 130°C. Stonky rebarbory nakrájejte na menší, asi pěticentimetrové špalíky a naskládejte je na dno menší pečicí formy vymazané máslem. Já jsem použila skleněnou o rozměrech 25×30. Vyskládanou rebarboru rovnoměrně poprašte dvěma lžícemi pudinkového prášku, kousky změklé pečením udrží pevnější. 
  2. Na mírném ohni rozpustťe v rendlíku máslo s čokoládou a cukrem, rozmíchejte na hladkou směs a nechte trochu zchladnout.
  3. Do větší mísy rozklepněte vejce, přilijte med a ušlehejte do pěny. Přisypte k ní směs pohankové a mandlové mouky smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, přilijte rozpuštěné máslo a ušlehaným řidším těstem pak rovnoměrně zalijte rebarborovou náplň.
  4. Vložte do trouby a nechte 25-30 minut péct. Po vychladnutí oddělte nožem od okrajů a pak vyklopte na krájecí prkénko nebo servírovací podnos.    

 

  

Tipy:

  • Cukr muscovado se nikdy nerozpustí úplně, drobné shluky krystalků ale můžete nechat, v hotových řezech vytvoří příjemný bonus v podobě sladších kousků.
  • Dezert nepotřebuje důkladné propečení, stačí péct na mírnou teplotu do doby, než na povrchu zpevní. 
  • Řezy můžete upéct i s jiným ovocem (i když, pravda, rebarbora se počítá k zelenině), vyzkoušené jsou například hrušky. K vanilkovému pudinku pak můžete přidat trochu skořice.