Nepečené cukroví z mandlí, kokosu a skořice doplňuje oříšková chuť sezamového másla – tahini. Hotové lanýžky obalte v kakau, v nastrouhané nebo drcené čokoládě, mletém kokosu nebo oříšcích – vždycky budou skvěle chutnat. Můžete je také složit do bonboniéry jako jedlý dárek, stačí hezká krabička a malé cukrářské papírové košíčky.
Suroviny:
- 6 lžic tahini
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
- 5 jemně nakrájených sušených švestek
- 6 rovných lžic mletých mandlí
- 6 rovných lžic mletého kokosu
- neslazený kakaový prášek (strouhaný kokos, mleté ořechy…) na obalení
Postup:
- Do misky nalijte tahini a med. Přisypte půl lžičky skořice a promíchejte.
- Přidejte kousky švestek, mandle a kokos a propracujte dohromady na tvárné těsto.
- Nakrájejte na 16 kousků, vytvarujte kulaté lanýžky a obalte je v oblíbené příchuti.
Tipy:
Uchovávejte je v ledničce, ale před podáváním nechte alespoň 10 minut při pokojové teplotě rozvinout jejich chuť.
Na trhu najdete tahini z loupaného i neloupaného sezamu. Do lanýžů se víc hodí tahini z loupaného sezamu, má jemnější strukturu i chuť.