Stir-fry je čínský způsob přípravy jídel. Suroviny nakrájené na kousky se krátce smaží v pánvi na malém množství tuku. Díky rychlé přípravě si uchovají šťavnatost, křupavost i prospěšné nutriční látky. Jáhly, které v tomto receptu fungují jako příloha, mají na organismus zahřívací účinek. Pokud promícháte s masem a zeleninou najemno nastrouhaný kousek kořene zázvoru, zahřívací efekt se ještě zesílí.
Suroviny: (4 porce)
- 200g jáhel
- 400g krůtích prsou bez kůže
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
- 4 menší mrkve
- 1 brokolice
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- (1cm kousek čerstvého zázvoru)
Postup:
- Krůtí maso nakrájejte na malé kostky. Dejte je do větší misky, přilijte citrónovou šťávu, přidejte dva prolisované stroužky česneku, okořeňte čerstvě mletým pepřem, dobře promíchejte a nechte marinovat. Prozatím nesolte, sůl přijde na řadu až na závěr.
- Jáhly nasypte hrnce a několikrát za sebou je vždy spařte vroucí vodou a pak slijte. Propláchnuté jáhly potom zalijte horkou vodou 1cm nad povrch zrnek, přiveďte k varu, zmírněte plamen na minimum a nechte vstřebat vodu.
- Z brokolice odkrojte tuhý stonek a rozeberte ji na růžičky. Dejte je do misky, přelijte větším množstvím vroucí vody a nechte změknout košťály. Přibližně po pěti minutách slijte a nechte okapat.
- Mrkev nakrájejte na kostičky.
- V pánvi rozpalte 1 lžíci oleje, vsypte ochucené krůtí maso a restujte 3-4 minuty. Měkké maso vyjměte, osolte a uchovejte v teple.
- Do pánve nalijte druhou lžíci oleje, vsypte nakrájenou mrkev a minutu restujte. Přidejte brokolici, promíchejte s mrkví, osolte a restujte společně ještě další dvě minuty.
- Pak stáhněte pánev z ohně, vraťte k zelenině maso a zakápněte zbylým olejem. Promíchejte a podle chuti dosolte.
Tipy:
Do chuťově neutrálních jáhel můžete přidat koření jako kurkumu s koriandrem, mletý kmín nebo prolisovaný stroužek česneku.