Rizoto s výraznou chutí bazalky a česneku má díky kokosovému mléku navíc ještě exotickou příchuť. Rýže na rizoto by se neměla proplachovat, je to jedna ze základních pouček kuchařského řemesla. Při současné produkci, skladování a distribuci potravin se tento postup ale doporučit nedá. Je důležité odstranit prach, nečistoty a zbytky chemického ošetření. I když tak rýže přijde o část škrobu, který v pravém italském rizotu tvoří jeho „krémovitost“, nevadí, v tomto receptu ji zajistí kokosové mléko. Pokud máte rýži z ověřeného zdroje, pak ji samozřejmě proplachovat nemusíte.
Suroviny: (4 porce)
- 300 g rýže na rizoto (nejlépe arborio nebo vialone)
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 350 g mraženého hrášku
- svazek bazalky
- 5 stroužků česneku
- šťáva z jednoho citronu
- 400 ml kokosového mléka v plechovce
- 800 ml horké vody
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno, papriku na malé kostičky.
- Ve velkém širším hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje, vsypte cibuli a orestujte. Přisypte kostičky červené papriky, promíchejte a nechte zeleninu změknout.
- Mezitím dobře properte rýži a nechte okapat.
- Měkkou zeleninu osolte, opepřete, přisypte k ní rýži a dobře promíchejte. Všechna zrnka by měla být obalená olejem. Pak přilijte 800 ml horké vody, kokosové mléko a přiveďte k varu. Zmírněte plamen na minimum a nechte dvacet minut probublávat, tekutina se do rýže pomalu vstřebá.
- Připravte pesto: do mixéru dejte 5 lžic olivového oleje, citronovou šťávu, 200 g hrášku, česnek a bazalku. Směs osolte, opepřete a rozmixujte.
- Na posledních 5 minut varu k rýži se zeleninou ještě přisypte zbylých 150 g hrášku.
- Nakonec hotové horké rizoto promíchejte s rozmixovaným pestem, přiklopte poklicí a nechte ještě pět minut prolínat chutě.