I při intoletanci mléka a vajec si můžete dopřát „vaječný koňak“. Recept bez smetany a žloutků je hotový zhruba za deset minut po vychladnutí vanilkového pudingu z rostlinného mléka, který je hlavní surovinou krémového vánočního likéru.
Suroviny: (1,2l)
- 1 litr ovesného nebo rýžového mléka
- 2 sáčky vanilkového pudingu
- 100g raw kešu ořechů
- 1/2 lžičky vanilky Bourbon
- 1 lžička mleté skořice
- 10 hřebíčků
- 50ml filtrované vody
- 50ml vodky nebo bílého rumu
- 3-4 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
- Kešu ořechy vsypte do misky, zalijte horkou vodou a nechte alespoň 30 minut namáčet.
- Podle návodu na obalu připravte puding (bez cukru) a nechte zchladnout.
- Namočené kešu ořechy slijte a přesuňte do blenderu. Zalijte 100ml filtrované vody a na plný výkon mixéru umixujte kešu smetanu.
- Přidejte vychladlý puding, vanilku, skořici a vyloupnuté „hlavičky“ hřebíčků, vodku s javorovým sirupem a citronovou šťávu a pak v modu smoothie umixujte jemný krémový likér.
- Podávajte vychlazené.