Kokosová brusinka
Suroviny
1 šálek sušených brusinek
1/2 šálku mandlí
1/2 šálku vlašských ořechů
2 lžíce kakaa
4 lžíce sušeného kokosu
1/2 lžičky vanilkové esence
Postup
Namočte ořechy přes noc do filtrované vody. Druhý den ořechy přeceďte a osušte a rozmixujte v mixéru do hrubší hmoty. Přidejte brusinky, kakao, vanilku a kokos a rozmixujte do tužší formy. Rolujte kuličky. TYP: Obalte v kokosu nebo třeba do nasekakých brusinek a do středu dejte brusinku nebo mandličku…. a možná přidejte i trochu rumu.
Mrkvovo-datlové kuličky
Suroviny
1 šálek mandlí
10 datlí vypeckovaných
1/3 šálku strouhaného kokosu
1 větší nastrouhaná mrkev
1/2 lžíce skořice
1/4 lžičky hřebíčku
2-4 lžíce kokosového mléka nebo kokosového oleje, roztavený
Postup
Rozmixujte/rozemelte mandle na jemno a dejte stranou. Rozmixujte datle a kokos do hladké pasty. Přidejte ořechy, nastrouhanou mrkev, skořici a hřebíček a dobře promíchejte. Nakonec přidejte kokosové mléko nebo olej a míchjte, dokud není dosaženo požadované konzistence. Vyválejte kuličky. Skladujte v chladničce. TYP: Do středu kuličky dejte mandličku nebo kousek datle.
Banánové sušenky
Suroviny
1 šálek namletých lískových oříšků
1/2 šálku nastrouhaného kokosu
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
1 lžička vanilky
1/2 šálku roztaveného kokosového oleje nebo másla
1/4 šálku medu
2 bio vejce nebo ty nejlepší co máte
3 velmi zralé banány
Pergamenový/pečící papír
Postup
Předehřejeme troubu na 170 stupňů. V misce promícháme všechny suché ingredience a dáme je do mixéru. Přidáme vajíčka, nakrájené banány, tuk a med a rozmixujeme na jemnou hmotu. Hmotu dáváme na pečící papír, zdobíme třeba mandličkou nebo lískovým oříškem a pečeme v předenřáté troubě cca 10-15 minut do zlatova. TIP: Podle zralosti banánů a tekutosti medu je hmota někdy tekutější a proto ji můžete třeba na pečící papír jen vyjít, upéct a pak teprve vykrájet tvary, které se vám líbí. Jindy je hmota tužší a můžete třeba udělat malé hrudky, které zdobíte.