V průběhu prosince se v pražském Country Lifu v Melantrichově ulici konala kulinářská show na téma Vánoce jinak, i když uvedené recepty se dají použít v průběhu celého roku. Návštěvníci ochutnaly několik netradičních receptů (například Freekeh, Cranachan nebo veganská Panna cotta) a naučili se méně obvyklé postupy přípravy jídel. Většinu receptů si můžete přečíst v zimním vydání časopisu Dobroty, který Country Life vydává.
Co nás zaujalo?
Zdaleka nejzajímavější byla příprava Panna cotty z tofu. Místo klasických mléčných výrobků páni kuchaři použili neochucené tofu, sójovou smetanu, kokosové mléko a dochutili ji skořicí a rozinkami. Zastánci klasické verze na první ochutnání poznají, že to není standardní Panna cotta, tahle chutná spíš oříškově a přidané rozniky příjemně překvapí.
Přínosem pro fanoušky zdravého životního stylu bylo i představení freekehu, jenž je velmi podobný bulguru. Vyrábí se rovněž z pšenice, ovšem z nezralé a oproti klasické pšenici obsahuje kvalitnější bílkoviny. Freekeh s pečenou řepou byl asi nejlepším pokrmem večera. Vyvážená chuť, příjemně citrónová, s výraznou texturou a příjemně křupavými mandlemi.
V dýňové polévce dominovala chuť badyánu a bylo výrazné i další koření. Dochucovadlo Wurzl myslím mohlo být vynecháno.
Bramborový salát chutnal jako by v něm byla smetana a byl krásně servírovaný v bambusových lodičkách. Rolka s houbami nebyla chuťově nijak výrazná, ani houby ani kapusta nebyly moc cítit. Konzistence byla příjemná a rolka chuťově dobrá.
Cranachan, přirozeně bezlepkový skotský dezert má pěkně sladkou chuť, je zde hodně výrazný pomeranč. Že je vyrobený z tofu nepoznáte, ale ani jako mléko nechutná.