Jak shodit o Vánocích nabraná kila, jakou dietou nebo očistou organismu začít v lednu? Jak se po svátcích hojnosti zregenerovat a nastartovat do funkčního režimu?
Trápí vás každý rok tyhle neodbytné otázky? Letos pojďme pojmout Vánoce jinak, bez pocitu únavy, těžkosti, nadmutosti a špatného svědomí. Vánoční hodování totiž může být jak zdravé, tak chutné a není potřeba podnikat mnoho změn.
Vyměnit to špatné
Nefritujte. Kapří řízky raději opečte na přepuštěném másle. Netrváte-li na trojobalu, upečte kapří filety v troubě na česneku.
Neslaďte tolik jak jste zvyklí. Do cukroví, do čaje, nebo do kávy si dejte o třetinu cukru méně než obyčejně. Uvidíte, že to na chuti nebude téměř znát, ale vaše slinivka si oddechne. Máte-li chuť na změnu, vyzkoušejte místo bílého cukru ten třtinový, například muscovado nebo demerara. Seženete je v dobrých supermarketech.
Bílá mouka neobsahuje žádné živiny, používejte na pečení mouku špaldovou, nebo celozrnnou.
Průmyslově vyrobené ztužené tuky (jako je např. Hera), nahraďte tuky přírodními, vyzkoušet můžete kokosový olej, nebo obyčejné poctivé máslo.
Místo majonézy zkuste zálivku z jogurtu se lžící lněného oleje a plnotučné hořčice. Objevíte-li dijonskou bez konzervantů, bude zálivka ještě chutnější.
Nepodporujte průmyslníky, ale podpořte sebe. Polotovary, předpřipravené směsi, nebo už hotové potravinářské výrobky obsahují dochucovadla, konzervanty, barviva a spoustu vylepšovadel, která jsou zdraví škodlivá, nejsou nutná a doma je nepoužíváte. Co můžete, uvařte si sami, co nemůžete, vynechte.
Alkohol vybírejte a konzumujte s rozvahou. Víte, že zdraví prospěšné množství představuje pouze 1 pivo, nebo 1 sklenička vína denně. Při větší konzumaci už negativní účinky přehlušují ty pozitivní.
Všeho moc škodí, nepřejídejte se, nepřepínejte se.
Doplnit to dobré
Denně si dejte alespoň tři druhy čerstvé zeleniny a dva druhy ovoce. Ze zeleniny zkuste například čekanku, je příjemně hořká a tím podporuje trávení. Skvělé je i granátové jablko, obsahuje spoustu antioxidantů, prospívá cévám a pomáhá při snižování hladiny cholesterolu.
Ani na Vánoce nevynechejte svoji ranní sklenici vlažné vody s citrónovou šťávou. Je to nejlepší způsob, jak nastartovat metabolismus do nového dne.
Na snídani nebo svačinu si připravte kaši z ovesných vloček. Vločky zasytí, obsahují vlákninu, která je důležitá pro správné fungování střev a jejich konzumací můžete předejít zácpě. Navíc normalizují hladinu krevního cukru a pomáhají snižovat cholesterol.
Dopřejte si každý den zdravotní procházku, lehkým pohybem podpoříte metabolismus a odbouráte stres.
Tradiční štědrovečerní tabuli můžeme udělat zdravější a zajímavější.
Nevyhýbejte se rybí polévce, je výtečná a zdravá. Vyhněte se pouze jíšce, bez které polévka neztratí na chuti, jen na kaloriích. Nezapomeňte na čerstvou petrželku. Máte-li rádi rybí chuť, přidat můžete i trochu mořské řasy, ucítíte moře a doplníte si hodně velkou dávku jódu, který je důležitý pro syntézu hormonů štítné žlázy.
Kapra může opéct, upéct, nebo nahradit. Nedoporučuji rybí filé, lososa, vepřové ani kuřecí řízky. Na štědrovečerní stůl ryba patří, zkuste pstruha na modro (pstruh totiž patří mezi pět nejzdravějších ryb světa a nehrozí u něho zatížení těžkými kovy), z mořských ryb, je výborná makrela, mořský vlk nebo pražma.
Do bramborového salátu nedávejte majonézu ani salám. Místo toho přidejte ančovičky, nebo více zeleniny. Uvařená červená řepa, kukuřice nebo řapíkatý celer budou perfektní. Můžete vyzkoušet i bramborovo-avokádový salát, salát z listové zeleniny s okurkou a paprikou, nebo pyré z mrkve a sladkých brambor.
Bez sladké tečky by rozbalování dárků a vánoční pohoda nebyly to pravé. Není třeba připravovat 20 druhů cukroví, nakupovat kila mouky a bílého cukru. Vyzkoušejte hořkou čokoládu s pomerančem nebo chilli, křížaly, jablko s ořechy polité javorovým sirupem, nepečené vánoční kuličky na tři způsoby nebo čoko-avokádovou pěnu.
Dopřejte si přes den i zázvorový čaj, meduňkový čaj, svařák se spoustou koření, nebo ohřátou šťávu z červené řepy s jablkem, mrkví a zázvorem.
Přeji vám hodně zdraví a veselí nejen o Vánocích, ale i v novém roce.
Autor: Iveta Kulhánková
Článek byl publikován v časopise Meduňka