Věděli jste, že ananas je složen z mnoha „květinek“, které jsou spojené dohromady ve svém středu? Nás toho ale zajímá mnohem víc. Kromě toho, že se nám líbí, jak vypadá, ananas je prozánětlivý, je to silný antioxidant, stimuluje imunitu a napomáhá trávení.
Nutriční profil ananasu
Je složen z vitaminu C, manganu, vitaminů skupiny B, vlákniny a enzymů jako je bromelain. Bromelain, hlavní aktivní látka v ananasu zlepšuje zažívání a pomáhá nám jídlo správně natrávit. Snad proto, se v některých světových kuchyních dávají plátky čerstvého ananasu jako dezert. Ananas je také bohatým zdrojem antioxidantů, které neutralizují volné radikály v organismu (přijaté například tekutou formou během nadměrně bujarého silvestrovského večera). Antioxidanty však nejsou selektivní a pomohou třeba i u osob trpících kardiovaskulárními problémy jako je ateroskleróza. Protizánětlivé působení bromelainu pomůže i u zanícených dásní a oslabené imunitě.
Tipy k přípravě
nejlepší ananas je čerstvý. Rozkrájejte ho na měsíčky a poté ořízněte kůru.
Ananasový fresh nejen na opici
(4 porce)
Suroviny:
1 ananas
1 svazek čerstvé máty
200ml kokosové vody
Příprava:
Ananas očistíme, rozkrájíme a odšťavníme dohromady s mátou. Přidáme kokosovou vodu. Servírujeme.
TIP: Kokosová voda skvěle re-hydratuje. Pokud ji ale doma nemáte můžete použít vodu filtrovanou.
Ananasová zmrzlina
(4-6 porcí)
Suroviny:
1 ananas
250 ml mandlového mléka
1 lžíce medu
Příprava:
Ananas očistíme, oloupeme a nakrájíme na kousky, dáme do mrazáku a necháme přes noc zmrznout. Následně dáme zmrazené kousky do mixéru, přidáme med a mandlové mléko a rozmixujeme do hladka. Podáváme.
Kde koupit
Ananas seženete snadno v běžných supermarketech. Pozor na plody, které začínají hnít nebo plesnivět.
Upozornění
Pozor však na nadměrnou konzumaci. Ananas je tropické ovoce a proto obsahuje přirozeně více cukru, než například ovoce z mírného pásma. Ananas doporučujeme konzumovat jako součást vyváženého jídelníčku 2x týdně. Dobrou chuť.