Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ananas – skvělý parťák nejen na novoroční večírek
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Ananas – skvělý parťák nejen na novoroční večírek

Věděli jste, že ananas je složen z mnoha „květinek“, které jsou spojené dohromady ve svém středu? Nás toho ale zajímá mnohem víc. Kromě toho, že se nám líbí, jak vypadá, ananas je prozánětlivý, je to silný antioxidant, stimuluje imunitu a napomáhá trávení.

 

Nutriční profil ananasu

Je složen z vitaminu C, manganu, vitaminů skupiny B, vlákniny a enzymů jako je bromelain. Bromelain, hlavní aktivní látka v ananasu zlepšuje zažívání a pomáhá nám jídlo správně natrávit. Snad proto, se v některých světových kuchyních dávají plátky čerstvého ananasu jako dezert. Ananas je také bohatým zdrojem antioxidantů, které neutralizují volné radikály v organismu (přijaté například tekutou formou během nadměrně bujarého silvestrovského večera). Antioxidanty však nejsou selektivní a pomohou třeba i u osob trpících kardiovaskulárními problémy jako je ateroskleróza. Protizánětlivé působení bromelainu pomůže i u zanícených dásní a oslabené imunitě.

 

Tipy k přípravě

nejlepší ananas je čerstvý. Rozkrájejte ho na měsíčky a poté ořízněte kůru.

Ananasový fresh nejen na opici

(4 porce)

Suroviny:

1 ananas

1 svazek čerstvé máty

200ml kokosové vody

 

Příprava:

Ananas očistíme, rozkrájíme a odšťavníme dohromady s mátou. Přidáme kokosovou vodu. Servírujeme.

TIP: Kokosová voda skvěle re-hydratuje. Pokud ji ale doma nemáte můžete použít vodu filtrovanou.

 

Ananasová zmrzlina

(4-6 porcí)

Suroviny:

1 ananas

250 ml mandlového mléka

1 lžíce medu

 

Příprava:

Ananas očistíme, oloupeme a nakrájíme na kousky, dáme do mrazáku a necháme přes noc zmrznout. Následně dáme zmrazené kousky do mixéru, přidáme med a mandlové mléko a rozmixujeme do hladka. Podáváme.

 

Kde koupit

Ananas seženete snadno v běžných supermarketech. Pozor na plody, které začínají hnít nebo plesnivět.

 

Upozornění

Pozor však na nadměrnou konzumaci. Ananas je tropické ovoce a proto obsahuje přirozeně více cukru, než například ovoce z mírného pásma. Ananas doporučujeme konzumovat jako součást vyváženého jídelníčku 2x týdně. Dobrou chuť.