Jehněčí, spolu s dalším tmavým masem je vhodné zařadit do jídelníčku, pokud máte hypofunkci štítné žlázy, protože svým složením pomáhá podporovat činnost nadledvinek a tak stimuluje produkci důležitých adrenálních hormonů. Obsažený selen, měď a zinek jsou důležité pro správnou produkci hormonů štítné žlázy. Selen dále pomáhá snížit zánětlivost v organismu, která může při snížené funkci štítnice nastat.
Nutriční profil ilustruje následující tabulka. Hodnoty se vztahují k 100g libovému filetu. Povšimněte si dobrému obsahu omega-3 mastných kyselin a vysokých dávek důležitých stopových prvků, stejně tak jako vitamínů skupiny B.
Zdravé srdce
Jehněčí je prospěšné i pro náš kardiovaskulární systém. Zde je několik důvodů:
- Maso volně se pasoucích ovcí je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí v těle protizánětlivě a redukují tak možnost vzniku aterosklerózy.
- Selen a zinek jsou nejen minerální látky, ale zároveň důležité antioxidanty, které pomáhají redukovat oxidativní stres a jsou tak efektivní v prevenci různých onemocnění.
- Nezanedbatelný obsah vitamínů B3, B6 a B12 je důležitý v metabolismu homocysteinu.
Dobrý krevní cukr
Obsažené vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro náš metabolismus, můžou mít pozitivní vliv na trávení a zpracování ostatních sacharidů, které bychom s jehněčím konzumovali.
Antioxidanty
Přítomnost omega 3 mastných kyselin spolu s antioxidanty je důležitá při předcházení oxidativního stresu a tím prevenci civilizačních onemocnění (již zmíněné kardiovaskulární onemocnění, stres, Alzheimerova choroba, …).
Růst a vývoj
Vyvážený nutriční profil dělá z jehněčího maso doporučované během těhotenství. Nehledě na to, že zvířata jsou zpravidla chována v lepších podmínkách a menších skupinách než kuřecí, hovězí nebo vepřové. Navzdory svojí výrazné chuti je jehněčí vhodné i pro děti, např. proto, že nebude obsahovat tolik „vylepšujících látek“ jako kuře. Díky omega 3 dochází k podpoře kognitivních funkcí člověka a tak by toto maso do svého jídelníčku měli zařadit i starší osoby.
Naopak omezit červené maso by měly osoby trpící dnou.
Nezapomeňte však, že nic se nemá přehánět a to platí i u jehněčího masa. Jehněčí maso se počítá do tzv. „červeného“ masa a jeho konzumace by neměla být častější než 2x týdně.
Pokud si nevíte rady jak jehněčí připravit, zkuste například náš výborný tažín inspirovaný Marokem.