Časopis Journal of Nutrition nedávno publikoval výzkum, podle kterého stačí, když budeme konzumovat dostatečné množství polyfenolů, a budeme mít o 30 % větší šanci na delší život. To nezní, špatně, že?
Polyfenoly jsou mikroživiny, které se vyskytují hlavně v ovoci, zelenině, ořechách, obilí, kávě i čaji. Je prokázáno, že polyfenoly působí jako skvělé antioxidanty a pomáhají bojovat proti volným radikálům. Jsou účinné v prevenci rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, zánětech, osteoporóze a dalších degenerativních onemocněních.
Studie probíhala celých 12 let a zapojilo se do ní 800 účastníků. Oproti předchozím studiím je tato výjimečná tím, že vyhodnocení probíhalo na základě analýzy biomarkerů, nikoly podle dotazníků.
„Výsledky potvrdily, že lidé, kteří mají stravu bohatou na ovoce a zeleninu mají menší riziko některých chronických onemocnění a úmrtnosti obecně“, potvrdil autor studie Raul Zamora Ros, PhD z univerzity v Barceloně.
Kolik polyfenolů byste měli sníst a v čem je najdete? Minimální doporučený příjem je 650 mg denně. To je třeba 150 g černých oliv, 200 g švestek nebo půl kila jablek. To se dá zvládnout, ne?
Další výtečné potraviny a jejich obsah polyfenolů na 100g.
- Kakaový prášek (3448 mg)
- Tmavá čokoláda (1766 mg)
- Černé olivy (569 mg)
- Zelené olivy (346 mg)
- Vlašské ořechy (495 mg)
- Pekanové ořechy (493 mg)
- Sojová mouka (466 mg)
- Švestky (377 mg)
- Třešně (274 mg)
- Artyčoky (260 mg)
- Borůvky (260 mg)
- Jahody (235 mg)
- Maliny (215 mg)
- Červená čekanka (235 mg)
- Celozrnná mouka (201 mg)
- Mandle (187 mg)
- Tmavé hroznové víno (169 mg)
- Červená cibule (168 mg)
- Jablka (136 mg)
- Špenát (119 mg)
Nečekáme, že se budete horem dolem cpát jen uvedenými dobrotami. Je pozdim, tak si dejte něco v jeho barvách, oranžového a červeného. Třeba dýni, mrkev, nebo hrušky. Můžete si je dát na svačinu, přimíchat do salátu nebo si z nich udělat fresh. Spoustu tipů najdete v sekci recepty.
Nakonec je jedno, které ovoce či zeleninu si dáte, prospěšné jsou všechny. Pokud to půjde, jezte je čerstvé, protože dlouhé skladování a tepelná úprava niční hodnotné látky. Pokud potraviny budete tepelně upravovat, tak doporučujeme dušení na páře. A když už je budete upravovat, nezapomeňte na bylinky (třeba rozmarýn).
Zdroje: High Concentrations of a Urinary Biomarker of Polyphenol Intake Are Associated with Decreased Mortality in Older Adults J. Nutr. 2013 jn.113.177121; first published online June 26, 2013