Cílem autorky je poskytnou informace o veganství, doplněné o recepty, které by mohly usnadnit přechod z tradiční stravy na veganskou.
O knize a autorce
Veganství je jedním z trendů dnešní doby. Osobně zastávám názor, že jakákoli úprava jídelníčku, by měla pramenit z našeho vnitřního přesvědčení, že nám nebo přírodě tato změna prospěje, ale ne kvůli tomu, abychom byli, jak se říká „in“. Přechod na veganskou stravu může pramenit z čistě etických důvodů, kdy pojídání steaků, ryb nebo vajec, ze kterých by se třeba mohla vylíhnout kuřata, by bylo prach sprostým špiněním si „karmy“. Nebo mohou k podobné změně vést zdravotní důvody. A nebo touha odlehčit si jídelníček a dopřát svému tělu na čas voraz.
Přírodní léčitelka, novinářka a fotografka na volné noze Cinzia Trenchi tuto knihu koncipovala tak, aby poskytla informace o nových stravovacích pravidlech a ukázala, jak lze přejít z tradiční stravy na veganskou, ať je to z toho, či onoho důvod.
Kapitoly
Kniha je rozdělena do 5 částí. V první se dočtete, o čem je veganství, a následně představuje 87 surovin, se kterými se při veganské stravě budete pravděpodobně setkávat. Druhá část je věnována obilninám, moukám a krémovým polévkám. Třetí kapitola je o luštěninách, a to ve formě semen nebo sýrů a nápojů. Následují zeleninové recepty, a jako poslední ovoce v jeho čerstvé i sušené podobě.
- Co se mi líbí.
- Na konci knihy volné listy na vlastní poznámky.
- Každý recept doprovází fotka uvařeného pokrmu.
- Kapitola začíná shrnutím informací o daných surovinách.
- Všechny recepty jsou buď mírně, nebo zcela nenáročně.
- Průměrná doba vaření vč. přípravy je 30-40 minut.
- Velmi zajímavé a netradiční kombinace ingrediencí a chutí.
Tipy na vylepšení
- Uvítala bych recepty na domácí ořechová mléka a másla, takový ten krok za krokem.
- U některých receptů by bylo dobré postup více upřesnit.
- Některé suroviny se u nás dají sehnat jen velmi obtížně.
Kde koupit
Knihu vydává náš partner Knihy Omega. Koupit ji můžete například zde.
Knihu si můžete prolistovat tady.