Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

3x zálivka na salát
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

3x zálivka na salát

Bylinková

2 lžíce panenského olivového oleje

2 lžíce najemno nasekaných bylinek (např. bazalka, petrželka)

1 lžička octa balsamico

kapka citrónu

špetka čerstvě namletého barevného pepře

Bazalka je protizánětlivá a příznivě působí na trávení, petrželka obsahuje hodně vitamínu C. Zálivku s bazalkou se může použít na rajčatový salát, tu s petrželkou třeba na salát s fazolemi nebo čočkou.

 

Orientální

2 lžíce sójové omáčky tamari

1 lžíce šťávy ze zázvoru

Zázvor působí protizánětlivě a zahřívá organismus. Dochutit můžete sezamovým olejem a najemno nasekanou čtvrtkou čili papričky. Hodí se na exotické saláty, například se sójovými klíčky.

 

Hořčicová s medem

4 lžíce panenského olivového oleje

2 lžičky citrónové šťávy

1 lžička medu

1 lžičky hořčice (kremžská, popř. dijonská pro výraznější chuť)

špetka čerstvě namletého barevného pepře

Med má antiseptické účinky a tím, že v zálivce nedojde k jeho zahřátí, zachová si léčivé účinky. Tato zálivka se hodí na saláty, kde je spíš měně, než více surovin. Hodí se také na saláty s masem.