Avokádo je úžasná plodina, která obsahuje hromadu draslíku (dokonce víc než banány), vitamínu K, vlákniny a hlavně mono-nenasycených mastných kyselin. Navzdory vysokému obsahu tuku je avokádo skvělé při problémech s oběhovým systémem, pomáhá eliminovat záněty a může snižovat hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi. Díky vyššímu obsahu vitamínu E prospívá i srdci.
Suroviny:
(pro 2 osoby)
aspoň 1 zralé avokádo
6 – 8 menších brambor uvařených ve slupce
2 lžíce panenského olivového oleje
špetka soli
čerstvě namletý pepř (tak ze 3 kuliček)
pažitka
lžíce slunečnicových semínek
Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme na kousky nakrájenou pažitku. Vše důkladně promícháme a vysypeme na mísu, ve které budeme servírovat salát. Nakonec přidáme kousky nakrájené avokádo, lehce promícháme, posypeme slunečnicovými semínky a můžeme podávat.
Tip: Pažitku můžete nahradit třeba čerstvou řeřichou.