Po čočkotu přichází čočkotuille – bezmasá lahůdka inspirovaná Francií s fantastickým nutričním profilem, právě díky přidané červené čočce. Ta je lehce stravitelná, vhodná pro děti a osoby trpící na zažívací potíže. Červená čočka obsahuje spoustu železa, vlákniny a bílkoviny.
Suroviny:
(pro 2 osoby)
2 dcl červené čočky
1 červená cibule
2 bílé papriky
3 zralá rajčata
1 cuketa
2 stroužky česneku
lžička olivového oleje
špetka soli
Lze dochutit lžičkou sójové omáčky tamari, nebo třeba hořčičným semínkem – podle toho, co máte raději. Pokud použijete pálivou papriku jako my, nemusíte dochucovat téměř vůbec :)
Postup:
Čočku důkladně propláchneme, nasypeme do hrnce, zalijeme 3 dcl vody, lehounce osolíme a v zaklopeném hrnci necháme přejít varem. Poté můžeme plamen vypnout, čočka v zaklopené nádobě dojde sama. Zeleninu důkladně omyjeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky, papriku zbavíme semínek a spolu s rajčaty a cuketou ji nakrájíme na kostky. Oloupaný česnek lze nakrájet třeba na tenké plátky. Na pánvi nahřejeme olej a zlehka na něm osmahneme cibuli, když je nazlátlá, přidáme ostatní zeleninu. Po pár minutách podlijeme asi 2 dcl vody, zaklopíme a necháme dusit, dokud zelenina není měkká – tj. 15 – 20 minut. Nakonec přimícháme čočku a ještě alespoň 5 minut necháme dojít společně, aby se promísily chutě.