Dušená mrkev s tuřínem a tahiny
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Dušená mrkev s tuřínem a tahiny

Zásadotvorný tuřín je plný vitamínů C a vápníku a jako brukvovitá rostlina je pro očistu jater jako dělaný. Tahiny je také skvělým zdrojem vápníku.

Suroviny
1 PL ghí
3 mrkve nakrájené na kolečka
1/2 tuřínu pokrájeného na kostky
1/2 cukety pokrájené na kostky
sůl, koriandr, zázvor a hořčičné semínko
1 PL sezamové pasty tahiny
2 PL citrónu
čerstvá petržel na ozdobu

Příprava
Na přepuštěném másle (ghí) poduste pokrájenou zeleninu se vším kořením do měkka.

Trvá to asi 15 – 20 minut.

Ve finále zakapte citrónem, vmíchejte tahiny a na talíři zdobte nasekanou petrželkou.

 

Tip:

Podáváme například s nastavovanou kaší, domácími pickels a ledovým salátem pokapaným lněným olejem.

Kvašené zelí neboli pickles (proti chřipce, vředům a rakovině) je pro očistu jater také jako dělané. Neváhejte se s ním ládovat. Lepší zdroj vitamínu C nenajdete. Kvašená zelenina, jak je obecně známo, aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, posiluje organizmus proti infekcím, podporuje tvorbu krve a hormonů, také pomáhá při únavě, stresu a bolestech hlavy.