Dýňová polévka s červenými fazolkami
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Dýňová polévka s červenými fazolkami

Polévka z dýně, kořenové zeleniny a červených fazolek, ochucená bylinkami. Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, ale pro své nadýmavé účinky nejsou příliš oblíbené. Dlouhé namáčení a vaření s bylinkami jejich nepříjemnou vlastnost mírní na minimum. Saturejka, majoránka, tymián… všechny usnadní trávení a dodají polévce další chuť. Pokud nemáte čerstvé, klidně použijte sušené.

Suroviny:

(4 porce)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 300 g kořenové zeleniny (např. 3 mrkve, 2 petržele a kus celeru, ale poměr je variabilní)
  • červené fazole, přes noc namočené v trojnásobném množství vody – v suchém stavu 60g
  • malý svazek saturejky (tymiánu, majoránky – co zrovna máte, můžete kombinovat)
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • lžíci přečištěného másla
  • hrst nasekané zelené petrželky 

Postup:

  1. Na pařák ve větším hrnci dejte očištěnou a na větší kusy nakrájenou dýni a kořenovou zeleninu. Osolte, podlijte dostatečným množstvím vody a přiveďte k varu. Potom zmírněte plamen, přiklopte poklicí a nechte zeleninu asi půl hodiny měknout.
  2. Mezitím vsypte do tlakového hrnce slité fazolky, přihoďte větvičky saturejky, přidejte lžíci oleje a zalijte vodou. Přiveďte k varu, připevněte poklici a natlakujte hrnec. Pak stáhněte plamen na minimum a po deseti minutách odstavte z ohně. Nechte ještě tři minuty dojít.
  3. Změklou dýni s polovinou kořenové zeleniny přesuňte do mixéru a rozmixujte se 700 ml horké vody. Oranžový krém přelijte do hrnce, přidejte scezené fazolky a přiveďte k varu. Pak plamen vypněte a podle chuti osolte a opepřete. 
  4. Jemně nakrájenou cibulku a česnek nakrájený na plátky nechte zesklovatět na lžíci másla. Z páry vyndejte zbylou zeleninu a nakrájejte na kostičky. Přihoďte k cibuli a česneku a společně orestujte. 
  5. Hotovou polévku rozdělte do misek, přidejte orestovanou zeleninu a posypte nasekanou petrželovou natí. Dochuťte pár kapkami olivového oleje a čerstvě mletým pepřem.

  

Tipy:

Saturejka, stejně jako tymián nebo majoránka mají protinadýmavé účinky. Ze stejného důvodu vždy vylijte vodu, ve které se fazolky namáčely a pro vaření použijte čerstvou.

Pokud spěcháte, můžete použít i konzervované fazole ve slaném nálevu. Počítejte však s tím, že při jejich výrobě se nikdo protinadýmavými účinky nezabýval.