Lehké jídlo z červené řepy a marinovaného tofu. Měkké a nasládlé rubínové kousky ovoněné pomerančem a zázvorem s nejpovedenější formou vyráběného sójového sýra.
Suroviny: (pro 4 osoby)
- 2 červené řepy
- 1 cm kousek zázvoru
- šťávu z 1 pomeranče
- 4 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- pepř a sůl
- 4 balíčky marinovaného tofu
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 pomeranč nakrájený na klínky k podávání
Postup:
- Řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do hrnce, zalijte horkou vodou a vařte do změknutí, přibližně 10-15 minut. Pak slijte vodu a nechte řepu trochu zchladnout.
- Kousek zázvoru oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Potom ho dejte do mixéru, přilijte pomerančovou šťávu, sójovou omáčku a olej a rozmixujte.
- Plátky řepy nakrájejte nadrobno, dejte do mísy a zalijte pomerančovo-zázvorovou zálivkou. Promíchejte a podle chuti opepřete a dosolte.
- Gril v troubě rozehřejte na 150 stupňů. Pánev rozehřejte nasucho na mírném ohni (stupeň 2-3), dejte na ni sezamová semínka a lehce je opražte, zvýrazníte jejich chuť.
- Kostky tofu dejte na plech potažený pečicím papírem a z obou je stran ogrilujte – trvá to asi pět minut z každé strany. Tofu by mělo mít mírně křupavé okraje.
- Na nahřáté talíře navrstvěte salsu, přidejte tofu a nakonec posypte sezamovými semínky.