Jahelné bramboráčky
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Jahelné bramboráčky

Křupavé bramborové placičky. Odlehčená verze klasického bramboráku se peče v troubě, proto neobsahuje tolik tuku. Funguje jako příloha i jako samostatné jednoduché jídlo se zeleninovým salátem a jogurtovým dipem s čerstvými zelenými bylinkami.

Suroviny: (4 porce)

  • 3/4 kg brambor
  • 100g jáhel
  • 80g přečištěného másla
  • hrst otrhaných majoránkových lístků
  • (nebo 2 lžičky sušené majoránky)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • rovná lžička soli

Postup:

  1. Jáhly nasypte do menšího hrnce, spařte horkou vodou z rychlovarné konvice a slijte. Zopakujte ještě jednou a pak slité jáhly zalijte 200 ml čerstvé horké vody a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a na mírném ohni uvařte doměkka. Měly by vstřebat všechnu vodu. Do uvařených horkých jáhel přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Rozmixujte tyčovým mixérem. 
  2. Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  3. Oloupané brambory nastrouhejte do větší mísy najemno. Překlopte do cedníku a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Pak je vraťte do mísy, přidejte rozmixované jáhly, vejce, sůl, majoránku s prolisovaným česnekem a umíchejte husté těsto. 
  4. Na plech potažený pečicím papírem tvořte lžící tenké bramboráčky a pečte v rozehřáté troubě přibližně 30 minut dozlatova.

 

  

Tipy: 

Jogurtový dip snadno připravíte z kelímku bílého jogurtu, který lehce osolíte, opepříte a smícháte s hrstí nasekaných čerstvých zelených bylinek jako majoránka, petrželka, bazalka nebo koriandr. 

Dobře se hodí se na cesty jako jídlo do ruky.