Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jitrocelový sirup
Autor příspěvku: Dagmar Škodová

Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup je přírodní prostředek proti kašli a nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, rozpouští a uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se 1 lžíce 3x denně (ne před spaním).

 

Suroviny:

Listy jitrocele kopinatého

Cukr, třtinový cukr nebo med

1 vyvařená šroubovací zavařovačka

(množství surovin závisí na velikosti zavařovačky)

 

Příprava:

Listy jitrocele omyjeme a natrháme na malé kousky.

Do sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele.

Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.

Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci).

Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme.

Skladujeme v lednici. Z litrové sklenice dostanete cca 400 ml sirupu.

 

Tip:

V případě rychlého zásahu proti kašli sirup vyrobíme také tak, že jitrocel povaříme, přecedíme a osladíme. Je to rychlejší metoda, ovšem Herbář doporučuje raději praktikovat tu delší metodu.

Alternativně lze použít i již hotové směsi na kašel, například v kombinaci jitrocele, divizny, bezu a lípy.