Červené víno obsahuje reveratrol, který je známý pro svoje příznivé působení na srdce a cévy. Zvěřina, včetně volně žijících divokých prasat, je jedno z nejzdravějších mas vůbec. Pokud zvíře žije ve volné přírodě, hýbe se a není dokrmováno, je jeho maso bohaté na živiny a dokonce omega 3 mastné kyseliny. Jalovec příznivě působí např. při revmatismu a bolestech kloubů.
Suroviny:
(pro 4 porce)
250 g kančí plece
2 mrkve
1 petržel
1/8 středně velkého celeru
1 červená cibule
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
4 kuličky jalovce
3 malé větvičky tymiánu
2 – 4 lžíce špaldové mouky
špetka soli
čerstvě namletý pepř (cca 4 kuličky)
olivový olej vhodný pro teplou kuchyni
80 g rajského protlaku
0,5 l sladkého červeného vína
Příprava:
1. V misce smícháme mouku, sůl a půlku nadrceného pepře. Maso nakrájíme na kousky (cca 2 x 3 cm) a zlehka ho obalíme v mouce.
2. Cibuli, česnek, petržel, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a na mírném ohni opékáme zeleninu. Asi po 5 – 10 minutách přidáme jalovec a bobkový list.
3. Na vedlejší pánvi rozehřejeme olej a spíš zprudka na něm osmahneme maso, aby se zatáhlo a bylo krásně zlatavé. Je možné, že budeme maso opékat ve dvou várkách, aby se neslepilo a důkladně se opeklo. Opékáme zhruba 5 minut. Poté přendáme z pánve do kastrolu se zeleninou.
4. Když je všechno maso opečené a naskládané v kastrolu, přidáme rajský protlak. V pánvi mezitím ohřejeme 400 ml červeného vína, aby nám neunikly žádné chutě masa. Poté víno nalijeme do kastrolu, zamícháme a přidáme tymián.
5. Za občasného míchání a podlévání dusíme na mírném ohni asi 2 hodiny. Podávat můžeme s divokou rýží, nebo třeba polentovými plackami.