Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Kořeněná polévka z dýně a pórku
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Kořeněná polévka z dýně a pórku

Hlavními hvězdami této jednoduché dýňové polévky jsou protizánětlivá koření k posílení imunitních funkcí – kurkuma, česnek a černý kmín. Černý kmín jsou ve skutečnosti jedlá drobná semínka černuchy, byliny s krásnými bleděmodrými květy a léčivými účinky. Stimuluje imunitní systém a působí jako karminativum – ulehčuje zažívání. Chuťově se skvěle se snoubí například se saturejkou, kterou jsme použili jako ozdobu.

suroviny:

  • 1 středně velká dýně hokaido (400-500g)
  • 1 pórek (bílá část)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250ml kokosové smetany
  • 750ml filtrované vody
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kurkuma
  • černý kmín

postup:

  1. Dýni přepulte, lžící vydlabejte semínka a pak ji i se slupkou nakrájejte na větší kousky. Bílou část pórku nakrájejte na kolečka a česnek na tenké plátky. 
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte nakrájenou dýni a krátce orestujte.
  3. Zmírněte plamen, přidejte pórek a nechte ho zavadnout.
  4. Zeleninu odsuňte ke stranám hrnce, doprostřed přidejte lžíci oleje a nasypte do něj půl lžičky kurkumy. Dobře promíchejte nejdřív kurkumu s olejem, pak ochucený olej se zeleninou.
  5. Zalijte 750ml horké vody, osolte, opepřete, přiveďte k varu a nechte dýni změknout – trvá to asi 10 minut.
  6. Mezitím rozehřejte v pánvi další lžíci oleje a vsypte do něj česnekové plátky. Zmírněte plamen na minimum, orestujete mírně dorůžova a pak stáhněte z ohně.  
  7. Nakonec dýni s pórkem přesuňte do blenderu, přilijte smetanu a umixujte polévku. Na talíři ozdobte česnekovými plátky a černým kmínem.