Kuře s pomerančovou rýží
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Kuře s pomerančovou rýží

Kuřecí maso s rýží natural v nezvyklé úpravě se sladkým pomerančem. Jednoduché a rychlé jídlo z několika málo surovin. 

Suroviny: (4 porce)

  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže (asi 800g)
  • 300g dlouhozrnné rýže natural
  • 3 pomeranče
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • hrst zelených lístků na ozdobu (např. polníček)

Postup:

  1. Rýži nasypte do hrnce, důkladně promněte v horké vodě a slijte. Propláchnutou rýži zalijte větším množstvím vody, osolte lžičkou soli a přiveďte k varu. Potom zmírněte plamen a vařte pod pokličkou 25-30 minut.
  2. Ze dvou pomerančů oloupejte kůru, rozdělte na dílky a pak z nich pomocí ostrého nože oddělte postranní membrány. Dílky pak nakrájejte na menší kousky. Ze třetího pomeranče vymačkejte šťávu a dejte stranou na dochucení omáčky.
  3. Uvařenou rýži slijte, promíchejte s trochou oleje a uchovejte v teple.
  4. Maso lehce naklepejte, osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a postupně opečte plátky masa dozlatova, 2-3 minuty z každé strany. Přesuňte na nahřáté talíře.
  5. Zmírněte plamen pod pánví a k výpeku z masa přidejte nakrájené pomeranče. Lehce je prohřejte a pak kousky pomerančů přidejte k rýži.
  6. Nakonec přilijte do pánve pomerančovou šťávu, nechte prohřát a mírně zhoustnout. Mezitím promíchejte rýži s pomerančovými kousky a přidejte na talíře ke kuřecím plátkům. Přelijte omáčkou a posypte polníčkem.