Kuřecí maso s rýží natural v nezvyklé úpravě se sladkým pomerančem. Jednoduché a rychlé jídlo z několika málo surovin.
Suroviny: (4 porce)
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže (asi 800g)
- 300g dlouhozrnné rýže natural
- 3 pomeranče
- olivový olej
- sůl, pepř
- hrst zelených lístků na ozdobu (např. polníček)
Postup:
- Rýži nasypte do hrnce, důkladně promněte v horké vodě a slijte. Propláchnutou rýži zalijte větším množstvím vody, osolte lžičkou soli a přiveďte k varu. Potom zmírněte plamen a vařte pod pokličkou 25-30 minut.
- Ze dvou pomerančů oloupejte kůru, rozdělte na dílky a pak z nich pomocí ostrého nože oddělte postranní membrány. Dílky pak nakrájejte na menší kousky. Ze třetího pomeranče vymačkejte šťávu a dejte stranou na dochucení omáčky.
- Uvařenou rýži slijte, promíchejte s trochou oleje a uchovejte v teple.
- Maso lehce naklepejte, osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a postupně opečte plátky masa dozlatova, 2-3 minuty z každé strany. Přesuňte na nahřáté talíře.
- Zmírněte plamen pod pánví a k výpeku z masa přidejte nakrájené pomeranče. Lehce je prohřejte a pak kousky pomerančů přidejte k rýži.
- Nakonec přilijte do pánve pomerančovou šťávu, nechte prohřát a mírně zhoustnout. Mezitím promíchejte rýži s pomerančovými kousky a přidejte na talíře ke kuřecím plátkům. Přelijte omáčkou a posypte polníčkem.