Provoňte si zimní večer Marokem.
Suroviny
(2 Porce)
200gr jehněcí plecko vcelku připadně rozkrojené na 2 kusy
1 červená cibule nakrájená na hrubo
2 stroužky česneku nasekané na hrubo
1 střední brambora omytá se slupkou nakrájená na větší kousky
1 pol. lž papriky
1 čaj. lž chilli – pouze pokud máte rádi pikantnější jídla
špetka šafránu
1/2 čaj. lž. oregana
1/2 naloženého citrónu nakrájeného na jemno
3-4 rajčata nakrájená na malé kousky
mořská sůl, pepř
1/2 pol. lž. olivového oleje na pečení
1 červená paprika
čerstvý koriandr
Postup
Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Do tažínu (marocká hliněná nádoba s pokličkou) vložíte nejdříve červenou cibuli a polijete ji olivovým olejem. Na cibuli položíte jehněčí maso, na jehněčí zhruba rovnoměrně nasypete nakrájené brambory. Brambory zhruba rovnoměrně posypete paprikou, šafránem, oregánem, česnekem, špetkou soli a pepřem. A ti odvážní v tomto bodě přidávají také chilli. Nakonec přidáte naložené nakrájené citróny a rajčata. Přiklopíte pokličkou, vložíte do trouby a pečete 1,5 hod. V tažínu se vytvoří ideální prostředí, které vše krásně propeče a provoní. Jehněčí s bramborem rozdělíte na talíře, ozdobíte čerstvou paprikou a koriandrem (nám došel koriandr a tak jsme použily pažitku) a servírujete. Typ: pokud nemáte tažín, můžete použít např. skleněnou zapékací misku.