Nejle-pčí čaj na chřipku
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Nejle-pčí čaj na chřipku
Bez je silné antivirotikum – ideální bylina, která by nikomu na podzim a v zimě doma neměla chybět.

 

Suroviny

(1 porce)

300 ml vody

1 sáček bezového čaje (příp. 1 polévková lžíce sypaného)

1/2 – 1 lžíce čerstvého zázvoru

špetka pepře

citrón

med

Postup

Uvařenou vodu nechte 1-2 minuty odstát a potom jí zalijte bez. Louhujte 10 minut. Čaj přeceďte, případně vyndejte pytlík. A nyní postupujte následovně: (podle toho co vydržíte). Je lepší začít nižší dávkou a případně zvyšovat. Přidejte 1/2 lžíce čersvého zázvoru nakrájeného na kousky, nudličky nebo nastrouhaného. Přidejte špetku pepře (pro ty statečnější může být i cayenský). Následně přidejte šťávu ze 1/4 citrónu a lžičku medu na ochucení.   Tip: Vysoké dávky zázvoru mohou u některých citlivějších jedinců způsobit lehčí zažívací problémy ve formě řidší stolice. Pokud se to stane vám, jednoduše si snižte dávky zázvoru na polovinu. Tip: Med můžete použít jakýkoli. Pokud chcete svůj organismus podpořit ještě více, kupte si med Manuka (prodává např. Marks&Spencer). Tento novozélandský med má speciální antibakteriální působení a je vynikající při všech onemocněních dýchacího ústrojí.