Vynikající hruškové koláče s vanilkovým medem jsou skvělé pro celou rodinu. Bez lepku a bez cukru, ideánní zdravá podzimní svačinka pro děti i pro dospělé.
Suroviny (12 ks):
Koláče
3 hrnky mandlové mouky ( = cca 4 hrnky na jemno rozemlentých mandlí)
3 bio vajíčka
1/4 hrnku másla ghí (přepuštěné máslo), případně oleje vhodného k pečení
1 lžička bio jedlé sody
špetka soli
1 hrnek jablečného moštu
1 lžička muškátového oříšku
1 1/2 lžičky skořice + 3 hrušky nakrájené na tenké plátky
Vanilkový med
1/2 hrnku medu
semínka z 1 vanilkového lusku
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. V první misce řádně smíchejte veškeré suché suroviny. Ghí, vajíčka a jablečný mošt smíchejte zvlášť. Nyní „mokré“ přidejte k „suchým“ a opět řádně promíchejte. Nakrájené hrušky i těsto nyní nechte stranou. Semínka z vanilkového lusku nasypte do medu a řádně promíchejte. My jsme použily klasickou muffinou formu. Do vymazané formy dejte vždy jednu lžičku vanikového medu a na med naskládejte 2-3 plátky hrušky. Na hrušku pak nalijte koláčové těsto. Pečte cca 20 minut na 180 stupňů až do té doby, než budou mít koláčky hnědo zlatavou barvu. Vyndejte z trouby a před vyndáním z formy je nechte trošku vychladnout.