Špenát je účinný v prevenci rakoviny prostaty, dýně zase obsahuje vysokou dávku prospěšného vitamínu A.
Suroviny:
(Pro 2 osoby)
1 střední máslová dýně
1 svazek špenátu
1 stroužek česneku
1 červená paprika
špetka soli
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky balsamico octa
1/2 lžičky medu
1 lžička šťávy z citrónu
Postup:
Dýně oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky, lehce osolíme. Semínka odstraníme i z papriky a také ji nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200°C. Směs dýně, půlky papriky a česneku smícháme se lžící olivového oleje a dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 45 minut, nebo dokud dýně nezměkne. Mezitím připravíme zálivku na salát: smícháme lžíci olivového oleje, balsamico, med, citron se špetkou soli a důkladně promícháme. Špenát omyjeme, osušíme a rozprostřeme na talíř. Když je dýně upečená, vysypeme ji na listy špenátu, posypeme zbylou paprikou a pokud máte, třeba dýňovými semínky a nakonec zalijeme zálivkou. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat do pekáče pár snítek rozmarýnu.