Upéct perníčky, které nemusí ležet několik týdnů v chladu, než změknou, a zároveň budou zdravější, je docela oříšek. Tyto perníčky jsou zdravější díky špaldové a žitné mouce, které oproti klasické bílé pšeničné mouce obsahují větší podíl bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů, čímž pozitivně ovlivňuje zažívací trakt, a tím i imunitní systém. Melasa dodá perníčkům krásnou barvu a společně s kořením neskutečný šmrnc. Zároveň je nabitá zdravou formou energie díky vitamínům (A,B,D) a minerálům (vápník, hořčík, železo, zinek, sodík, draslík atd.), které obsahuje.
Suroviny
Na perníčky:
300g bio špaldové mouky (celozrnné)
100g bio žitné mouky (celozrnné)
100g třtinového cukru jemně mletého (můžete namlít ručním mlýnkem)
50g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžíce melasy
1 lžičky jedlé sody
1 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
5 hřebíčků
8 kuliček nového koření
1 lžičky skořice
2 kytičky badyánu
špetka zázvoru
1 lžičky fenyklu
1 lžičky anýzu
1 žloutek na potření po upečení
Na polevu:
200g cukru moučka
1 bílek
1 lžička citronové šťávy
Postup
Roztlučte si v hmoždíři koření co možná nejvíc najemno. Mouku přesejte do hluboké mísy. Přidejte cukr, koření, jedlou sodu a kypřící prášek. Vše smíchejte dohromady. Pak přidejte máslo, vejce a med s melasou. Vypracujte rukou měkké těsto, které by se nemělo lepit. Zabalte ho do folie a nechte přes noc odležet v lednici. Těsto vyndejte z lednice a předehřejte troubu na 160 °C. Plechy vyložte papírem na pečení. Připravte si do malé misky žloutek, který rozmícháte s jednou lžící vody. Těsto vyválejte na vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Poklud by se Vám těsto lepilo, posypte vál moukou. Perníčky pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete rozšlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé. Nechte je pořádně vychladnout a pak zdobte polevou. Poleva je věda. Vyžaduje to i dost síly a trpělivosti, tak můžete k její přípravě přizvat i svou silnější polovičku. Smíchejte cukr s bílkem a citronovou šťávou a začněte míchat ručně dřevěnou vařečkou. Míchejte kontinuálně cca 5 minut. Je to opravdu piplačka a nesmí se polevit, tak je dobré, aby Vás mohl někdo vystřídat. Výsledkem by měla být velice hustá / tuhá sněhobílá pěna, která drží tvar a nijak se neroztéká. Et voila, a můžete pustit uzdu své fantazii a zdobit a zdobit a zdobit… a zdobit… a zdobit… Tip: Aby byly Vaše perníčky veselejší, přidejte do části polevy třeba prášek z mladého ječmene a nebo skořici. A nemusíte šetřit ;) Ať Vám chutná! A nezapomeňte se s námi o své perníčkové veledílo podělit.