Bezlepková pohanka obsahuje široké spektrum všech 8 esenciálních aminokyselin (takže jí směle můžete zařadit do jídelníčku místo masa), vlákninu (čistí střeva a snižuje cholesterol), vitamín B3, kyselinu listovou a vápník, fosfor, hořčík, draslík … V kombinaci s dobrým olejem tvoří ideální snídani, která vám dodá energii, potřebné živiny a posílí oběhový systém. Její efekt můžete umocnit přidáním broskví, lněného semínka nebo kustovnice.
Suroviny:
(2 porce)
1/2 hrnku instantí pohanky (naše je v zásadě jen nahrubo namletá pohanka)
1 hrnek vody
špetka soli
lžička másla
2 lžíce oleje (lněný, konopný, z vlašských ořechů nebo mandlový)
na ozdobu a zlepšení chuti: broskev, lněné semínko, kustovnice, nebo mandlové lupínky
Příprava:
Příprava se může lišit podle typu pohanky, kterou používáte.
Pohanku rozmíchejte ve vroucí, lehce osolené, vodě a ještě 3 minuty povařte. Vmíchejte lžičku másla a nechte zhruba 10 minut odstát.
Podávat můžete přelité vybraným olejem a doplněné ovocem.
Tip: Mimo broskví můžete použít jakékoli bobulovité ovoce, například borůvky, nebo ostružiny. Jsou plné důležitých antioxidantů.