Špagety s kapustičkami a uzeným tempehem
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Špagety s kapustičkami a uzeným tempehem

Těstoviny s lehkou česnekovou příchutí s křupavou růžičkovou kapustou, žampiony a uzeným tempehem. Na dušení zeleniny i hub tentokrát zapomeňte a nechte se překvapit pevnější konzistencí, která se s chutí obvykle rozměklých kousků nedá srovnat.

Suroviny: (4 porce)

  • 500g celozrnných špaget
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200g růžičkové kapusty
  • 100g žampionů
  • balíček uzeného tempehu (190g)
  • 2 lžíce přečištěného másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na špagety.
  2. Tempeh nakrájejte na kostičky. Očištěné kapusty a žampiony nakrájejte na poloviny a pak je osolte a opepřete. 
  3. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a naskládejte do ní kapusty a žampiony řeznou stranou dolů. Nechte pár minut restovat (naspodu by měly mírně zezlátnout), pak otočte na druhou, kulatou stranu a stáhněte z ohně. Přisypte tempeh, přiklopte poklicí a nechte dojít.
  4. Mezitím vhoďte špagety do vroucí osolené vody a uvařte „al dente“, u celozrnných těstovin je to přibližně 10-12 minut.
  5. Z papriky odstraňte jádřinec a nakrájejte ji na kostičky. Oloupané stroužky česneku rozmáčkněte plochou stranou nože. Do rendlíku nalijte olej, přidejte k němu papriku s česnekem a nechte prohřát.
  6. Z ochuceného oleje vyjměte česnek a přilijte ho ke scezeným horkým těstovinám. Promíchejte a můžete podávat s připravenými kapustičkami a žampiony.      

   

   Tipy:

  • Papriku před nakrájením ještě oloupejte. Bude mít jemnější chuť a zároveň bude stravitelnější.
  • Pokud nemáte velkou pánev, restujte kapustu se žampiony nadvakrát. Pokud je namačkáte natěsno k sobě, budou se dusit, příliš změknou a připravíte se tak o velkou část jejich přirozené chuti.