Tymiánové rizoto s červenou čočkou
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Tymiánové rizoto s červenou čočkou

Jednoduché jídlo s lehce oříškovou příchutí rýže natural, ostrým česnekem a bylinkovou vůní čerstvého tymiánu. Červená čočka je naopak chuťové neutrální – a navíc dobře stravitelná, takže se hodí i pro toho, kdo se jinak luštěninám vyhýbá.

Suroviny: (4 porce)

  • 300g rýže natural
  • 150g červené čočky
  • 4-5 stroužků česneku
  • 4 menší mrkve
  • olivový olej
  • sůl
  • svazek čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce slunečnicových semínek

 

Postup:

    1. V hrnci přiveďte k varu dva litry vody a vsypte do ní rýži propranou ve vodě. Přiveďteznovu k varu, pak zmírněte plamen, přiklopte poklicí a nechte 30 minut vařit na velmi mírném ohni.
    2. Na posledních pět minut varu k rýži přisypte propranou čočku. Potom stáhněte z ohně, osolte lžičkou soli, promíchejte a nechte ještě deset minut dojít. Nakonec slijte přes cedník přebytečnou vodu a rýži s čočkou nechte okapat.
    3. Mezitím oloupejte česnek a očištěnou mrkev natrouhejte nahrubo.
    4. Ve větším hrnci rozehřejte 3 lžíce oleje.Přidejte prolisované stroužky česneku a nechte ho v horkém oleji rozvonět, trvá to asi minutu. Pak k česneku přisypte nastrouhanou mrkev, promíchejte a obojí dohromady lehce orestujte. Stačí pár minut, nastrouhaná mrkev prakticky okamžitě změkne.
    5. Tymián nasekejte nadrobno.
    6. Do hrnce k česneku a mrkvi přidejte rýži s čočkou, přisypte nasekané tymiánové lístky, promíchejte a případně trochu dosolte. Vypněte plamen a nechte ještě pár minut pod poklicí prolínat chutě.
    7. Připravené porce posypte na talířích slunečnicovými semínky. Pokud je předtím lehce opražíte, bude mít rizoto ojednuskvělou příchuť navíc.

  

 

Tipy:

  • Červenou čočku můžete předem namočit, ale jako asi u jediné luštěniny to není nezbytné. Sůl ale přidejte až na konci vaření, jinak suchá čočka nezměkne.
  • Pokud nemáte čerstvý tymián a chcete použít sušené koření, zkuste majoránku. Ta v tomto receptu funguje lépe než sušený tymián.
  • Slunečnicová semínka pražte pomalu na velmi mírném ohni. Aby se jejich prospěšné složky nezničily přepálením, spíš je jen pomalu zahřívejte a vysušujte. I tak se dokonale zvýrazní jejich chuť.