Mlsání bez cukru, které obsahuje i hodnotné živiny, to jsou makronky z quinoi a čokoládová pěna z avokáda. Quinoa obsahuje komplexní bílkovinu, takže pokud děcka nemají ráda maso, quinoa může sloužit jako skvělý náhradník. Čokoládová pěna svojí konzistencí připomíná Lipánka, ale chutná mnohem víc kakaově a opravdově. Ani jeden ze zákusků neobsahuje žádný zbytečný cukr (i když trocha sladkého tam samozřejmě je), takže po konzumaci nedojde k náhlému poklesu cukru v krvi a s tím spojenou únavou či hladem. Makronky konec konců poslouží i jako dobrá svačinka do školy.
Čokoládová pěna z avokáda
Suroviny:
(na 4 menší porce) 2 zralá avokáda 4 lžíce kakaového prášku semínka ze 1/4 lusku vanilky 2 lžíce datlového sirupu popř. 4 – 6 vypeckovaných, přes noc namočených datlí
Příprava:
Avokádo zbavíme slupky a pecky a nakrájené dáme do mixéru. Přidáme k němu zbývající suroviny a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne jednolitá hladká pěna. V případě potřeby lze přidat 2 lžíce vody. Když je pěkna hotová, můžeme podávat, nebo nechat zchladnout hodinu v ledničce.
Makronky
Suroviny:
(10 – 14 kousků) 1/2 menšího hrnku quinoy 1 hrnek nastrouhaného kokosu sníh ze dvou bílků 2 lžíce sirupu z agáve špetka soli
Příprava:
Quinou uvaříme a necháme vychladnout. Zchladlou quinou smícháme s kokosem, agávovým sirupem a solí. Do směsi opatrně vmícháme sníh a necháme chvilku (cca 15 min, nebo než se rozehřeje trouba, odpočinout). Na plech položíme pečící papír a tvarujeme malé bochánky. Pečeme na 160°C cca 30 min, nebo dokud nezačnou zlátnout kraje. Před podáváním necháme vychladnout.